U Svetsku trgovinsku organizaciju bez bojazni od GMO

VIDEO K9: Otvaranje prvih poglavlja sa Evropskom unijom podstaklo je i pitanje pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Uslov za ulazak u tu međunarodnu organizaciju je uklanjanje zabrane prometa GMO proizvoda, što je kamen spoticanja u mnogim polemikama o ovoj temi u našoj zemlji. Za Srbiju je prioritet ulazak u STO, a uz primenu odgovarajuće zakonske regulative, situacija sa GMO proizvodima biće mnogo uređenija i bezopasnija nego što je u ovom trenutku, rekao je predsednik Zelene stranke mr Goran Čabradi u emisiji Otvoreni ekran.

626

Zelena stranka je protiv upotrebe genetski modifikovanih proizvoda zato što ne postoji dovoljno dokaza da je ona neškodljiva za ljudsku upotrebu, rekao je mr Čabradi, ali ne fanatično i po svaku cenu.

“Izučavajući ovu problematiku, naši ljudi koji su u toj struci, u bezbednosti hrane i zaštiti potrošača, sugerisali su da ne postoje dovoljno jaki dokazi da su ti proizvodi bezbedni i u tom smislu smo protiv. Ako se za 10,20 godina dokaže da su GMO bezbedni za ljudsku upotrebu, nećemo imati ništa protiv”, rekao je mr Čabradi.

Uprkos svom stavu o genetski modifikovanim proizvodima, u Zelenoj stranci smatraju da je za Srbiju važno da što pre uđe u STO, jer će članstvo doneti niz pogodnosti naši građanima.

“Te pogodnosti nisu samo hipotetičke, na papiru, već bi trebalo da ih osete i naši proizvođači, od onih najmanjih do najvećih. U tom smislu je za Srbiju izuzetno važno da uđe u STO”, naglasio je mr Čabradi.

Pravila STO nalažu da se ne može uvesti zabrana prometa proizvodima za koje nije dokazano da štete ljudskom zdravlju, što je slučaj sa GMO, ali uzgoj može biti zabranjen. Većina zemalja članica EU vodi veoma restriktivnu politiku koja, iako ne podrazumeva zabranu, uvodi značajna ograničenja i kontrolu za promet ovih proizvoda, kao i stroga pravila za njihovo obeležavanje.

Srbija bi mogla da primeni ova iskustva i zakonski reguliše upotrebu i korišćenje ovih proizvoda, a građani bi imali bezbedniju i kvalitetniju hranu, od ove koju imaju sa, smatra mr Čabradi, trenutno, nedovoljno uređenog tržišta.

“Ono što mi znamo jeste da nama nije uslov, ono što bi najspornije bilo, dozvola za sejanje GMO semena. Znači, u tom smislu vi već danas imate situaciju da je veliki broj parcela u Mačvi zasejan genetski modifikovanom sojom, a zbog neadekvatnih laboratorija, kontrola hrane je takva da se za mnogo proizvoda ne zna poreklo”, naveo je predsednik Zelene stranke.

Srbija je, podsetimo, zahtev za članstvo u STO predala još 2004. godine, a proces pristupanja odvija se na dva paralelna koloseka, multilateralnom i bilateralnom. Prvi, sistemski deo pregovora obuhvata usklađivanje domaćeg spoljnotrgovinskog sistema sa pravilima STO koja su data i nisu predmet pregovora i na tom planu ostalo je otvoreno pitanje usklađivanje propisa koji reguliše uvoz GMO proizvoda.

Kada je reč o bilateralnom nivou pregovora, Srbija je okončala pregovore sa 14 članica STO, a još se vode pregovori sa Ukrajinom i Brazilom, dok se otvaraju i pregovori sa Rusijom koja je polovinom ove godine podnela zahtev.

STO obuhvata 162 države uključujući i sve države u Evropi, osim Bosne i Hercegovine, Srbije i Belorusije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.