U susret Nacionalnom danu bez duvana

VIDEO K9: Ovoga meseca obeležavamo kampanju borbe protiv duvanskog dima. U Savetovalištu Doma zdravlja u Rumenačkoj večeras počinje sa radom nova besplatna radna grupa za odvikavanje od pušenja, a sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine poručuju da život bez duvanskog dima produžava život, a u mladosti štiti reproduktivno zdravlje.

0
190

31. januar je Nacionalni dan bez duvana, podsećaju sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Ispitivanja su odavno potvrdila da je i aktivno i pasivno pušenje veoma štetno, jer duvanski dim sadrži oko 800 hemijskih jedinjenja, od kojih oko 70 kancerogenih i niti jedno korisno.

“Što se tiče duvana i duvanskog dima treba samo podsetiti da nema bezbedne doze izloženosti duvanskom dimu, odnosno koncentracije duvanskog dima. Svi duvanski proizvodi su štetni. Odvikavanje od pušenja u bilo kojoj starosnoj dobi doprinosi produženju života. Tako da u odvikavanju mogu da pomognu mere samoodvikavanja, bihejvioralne mere i farmakološke metode “, rekao je Dr Dušan Čaković, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. 

Najduže istraživanje o štetnosti pušenja cigareta ukazalo je da za odvikavanje u dobi od 30, 40, 50, odnosno 60 godina, produžava život za 10, 9, 6, odnosno 3 godine. Efikasnim se pokazalo grupno odvikavanje od pušenja koje sprovodi Savetovalište za odvikavanje u Domu zdravlja Novi Sad, rekao je dr Čanković i dodao da je ovogodišnja kampanja promovisana i putem javnog konkursa pod nazivom “Ostavi sad” namenjenog učenicima i studentima umetničkih srednjih škola i smerova fakulteta i samostalnim dizajnerima, sa sedištem u Novom Sadu.

“Što se tiče 31. januara Nacionalnog dana bez duvanskog dima, odnosno bez duvana, jeste da Institut sprovodi javni konkurs “Ostavi sad” za dizajn plakata koji istovremeno popularizuje softversku aplikaciju koja podržava odvikavanje od pušenja. Znači, to je aplikacija za mobilne telefone koja će biti prikazana na tom plakatu. Na konkursu će biti podeljene tri nagrade”, kazao je Dr Čaković.

Tri najbolja rada nagrađena su vaučerima za knjige u vrednosti od 17.000, 8.000 i 5.000 dinara, a prvu nagradu osvojio je rad Damira Kovačeva, master-studenta smera grafičkog dizajna Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Promocija radova i uručenje nagrada biće upriličeno 31. januara u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.