U susret Nacionalnoj nedelji podrške dojenju

VIDEO K9: Nacionalnu nedelju podrške dojenju od 1. do 7. oktobra Dom zdravlja Novi Sad obeležava radionicama u okviru projekta pod nazivom "Podrška dojenju kroz primarni nivo zdravstvene zaštite".

0
210

U okviru Nacionalne nedelje podrške dojenju od 1. do 7. oktobra, u edukativnoj sali novosadskog Doma zdravlja na Limanu IV zdravstveni radnici kroz projekat “Podrška dojenju kroz primarni nivo zdravstvene zaštite” organizovali su ciklus radionica sa ovom temom.

“Sa podrškom dojenja treba da krenemo od najranijeg uzrasta. Dete, devojčica i dečak još u porodici treba da shvate da je dojenje nešto što je najbolje i da je to prirodni način ishrane. I nije nešto oko čega treba da napravimo tako veliku nauku. Što se tiče edukacija o dojenju tokom trudnoće jeste preporučljivo da svaka žena već krene sa određenom pripremom, odnosno da stekne određene informacije kroz edukacije, kako bi imala neko predznanje da ne dođe u situaciju da bude u zabludi ili da ima neizmeran strah”, rekla je Kristina Nedeljković, načelnica Službe patronaže Doma zdravlja.

Ne postoji nikakva posebna priprema za dojenje, kazala je Nedeljković i dodala da žena najbolje sama zna na koji način bi trebala da doji svoje dete, dok su stručne službe tu samo da pripomognu tom procesu.

“Nekada se čuje da žene dobijaju različite savete, pa da krenu sa različitim fizičkim pripremama u smislu pripreme bradavice, trljanja frotirskim peškirom i tako dalje. To je bespotrebno. Te prakse su se pokazale kao neefikasne. To ne treba raditi. Ali, ono što definitivno nam fali i što treba da se uradi tokom trudnoće je da žena donese odluku i da tu svoju odluku saopšti svom partneru i onim osobama koje će joj biti maksimalna podrška u prvim danima nakon dolaska kući iz porodilišta”, kazala je Nedeljković.

Sugrađanke, prema njenim rečima, već u porodilištu dobijaju podršku zdravstvenog sistema, a po dolasku kući tokom posete patronažnih sestara mogu snjima da reše sve nedoumice.

Strah od dojenja može da bude uzrok odustajanju kada se naiđe na poteškoće, kazala je Nedeljković i dodala da za to postoje stručnjaci koji će majci objasniti sve što treba vezano za dojenje i koliko je ono važno za bebu.

“Dakle, ne može da postoji zamena za majčino mleko zato što to majčino mleko nije samo hrana. Imate nutritivni sastav određene formule koja možda može da zadovolji potrebe tog deteta, ali ne možće da zadovolji ljubav, kontakt koža na kožu, mnoge stvari ne može da zadovolji. S druge strane, nijedan od proizvođača adaptirane formule nikada neće moći da proizvede antitela koja se nalaze u majčinom mleku. Kako bih vam rekla, priroda se za to postarala”, naglasila je Nedeljković.

O važnost koja se u našoj zemlji pridaje ovoj akciji svedoči i to da su u akciju obeležavanja Nacionalne nedelje podrške dojenju uključene sve relevantne institucije koje se bave zdravstvenom negom, porodicom, majkama i decom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.