U susret Danu pismenosti

VIDEO K9: Osmi septembar kod nas i u svetu obeležava se kao Dan pismenosti. Ove godine pažnja je usmerena na opismenjavanje ljudi u našoj zemlji, kako u funkcionalnom čitanju i pisanju, tako i u elektronskom, kažu u Udruženju Vojvođanskih učitelja.

0
336

Ogroman broj nepismenih u celum svetu bio je razlog zbog kojeg je 1966. godine UNESKO 8. septembar proglasio Međunarodnim danom pismenosti.

U Udruženju Vojvođanskih učitelja ocenjuju da u Srbiji danas nepismenih i nema mnogo.

“U našoj zemlji Zakon već više vekova obavezuje na školovanje, a pogotovo na obavezno školovanje koje je uvedeno još pre Prvog svetskog rata. Tako da u našoj zemlji ne bismo mogli da govorimo o nekoj neorganizovanosti društva, društvo brine i uveden je Zakon o obaveznom školovanju koje opismenjava”, rekla je Vera Stojšić – Gašparovski iz Udruženja vojvođanskih učitelja.

Definicija pismenosti danas, prema njenim rečima, podrazumeva čitanje, pisanje, funkcionalnu pismenost,ali i pismenost na elektronskim aparatima.

“Problem današnjice je zapravo u tome što u nastavnom planu i programu sve manje imamo zadataka za pisanje, deca kod kuće gotovo uopšte ne pišu rukom i pisaljkom, ali zato pišu na ovim tabletima i mobilnim telefonima. Problem je u tome što škola ima zadatak da nauči čoveka osnovnoj pismenosti, i da zna pravopis i gramatiku i pravilno oblikovanje slova”, navela je Stojšić Gašparovski.

Kod upotrebe mobilnih telefona ili tableta, na kojima deca provode dugo vremna pišući poruke i razne tekstove, takva vrsta pismenosti nije potrebna, pa deca pišu nepravilno. Pisanje, prema njenim rečima, nikad neće nestati i u opismenjavanju je velika uloga roditelja jer oni daju primer svojoj deci.

“Roditelj vaspitava u tom pogledu svoje dete u okrilju porodice, i ako on nema pozitivan stav prema pisanju, čitanju, onda će i to dete izgubiti želju i potrebu, ali i naviku i za čitanjem i za pisanjem. Tako da u današnje vreme imamo taj problem i problem je još kod oblikovanja slova koji još uvek postoji”, kazala je Stojšić Gašparovski.

Udruženje Vojvođanskih učitelja se, kako je istakla, već 15 godina bori za to da se oblikovanje slova normira u udžbenicima, te da i u svakom drugom dokumentu slova budu jednako oblikovana.

Ona je dodala i da se, u susret Međunarodnom danu pismenosti, 8. septembra tradicionalno održava, sada već 16. Bukovački maraton i pozvala zainteresovane građane da im se pridruže u šetnji Fruškom gorom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.