U susret besedama u Sivcu

VIDEO K9: Manifestacija „Vetrenjača iz Sivca“ i ove godine će na Malom Staparu okupiti istaknuta imena srpske poezije i slikarstva. Osmu po redu manifestaciju koja će biti održana u subotu, organizuje Fondacija ,,Vetrenjača iz Sivca'' u subotu, 15. septembra.

372

Kum ovogodišnjeg susreta umetnika na Malom Staparu u subotu 15. septembra biće književnik Matija Bećković, kažu domaćini Vetrenjače iz Sivca, koji ističu istorijski značaj datuma na koji će ova manifestacija biti održana.

“Istorijski značaj datuma 15. septembra 1918. godine je bio proboj Solunskog fronta. Na taj datum mi smo pomerili ,,Vetrenjaču iz Sivca” na taj datum da bi ta kulturna manifestacija skrenula pažnju i da ne bi došlo do zaborava između tih bitnih detalja istorije i današnje kulture koja se bavi tim”, naveo je Božidar T. Cmiljanić, književnik iz Sivca.

Manifestacija će biti održana na samo par kilometara od Sivca, mesta nadomak Sombora, na izletištu Mali Stapar pored starog mlina i vetrenjače po kojoj je ovaj susret umetnika i dobio naziv.

Zvanični program započeće osveštavanjem kolača i vina, a potom i besedom kuma Matije Bećkovića.

“Da je kultura društvu isto što i so hrani, a svako nek tumači šta bi bilo da ne posoli tu hranu. Mi samo tako jedan mali značaj želimo da održimo i utabavamo sa tim osmim susretom i pokušavamo da trajemo u ovom vremenu nekako uspevamo kad bi me pitali kako ja vam ne bi znao dati odgovor”, kazao je Cmiljanić.

Na manifestaciji će, kao je rekao, biti izloženo 17 radova akademskih slikara i vajara iz Srbije i Švedske.

Susret više od 300 umetnika i ljubitelja umetnosti, koliko ih se očekuje ove subote, biće obogaćen i kulturno – umetničkim programom u kojem će nastupiti KUD Zlatije Purić, kao i gitarista iz Sombora Draško Vulin.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.