U susret 33. Tesla festu

VIDEO K9: Festival znanja, stvaralaštva i inovacija Tesla fest u Novom Sadu se održava od 1986. godine, simbolično, od 12. do 15. oktobra.

0
234

U Novom Sadu će od 12 do 15. oktobra biti održan 33. po redu međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva, Tesla fest 2019.

“Tesla fest je manifestacija inovacija, znanja i stvaralaštva na kojoj se promovišu patenti, pronalasci, inovacije, stvaralaštvo mladih talenata, intelektualna svojina. Za ovih 33 godine kroz Tesla fest je prošlo, ili na njemu je promovisano, preko 10.000 raznih inovacija, patenata, tehnologija. Tu su nosioci prava intelektualne svojine, odnosno izlagači su bili pronalazači, instituti, fakulteti, kompanije, mladi talenti, iz 35 zemalja sveta”, rekao je Anđelko Glavašević, predsednik Tesla festa.

Reč je o najvećoj manifestaciji ove vrste u Jugoistočnoj Evropi koja je dala veliki doprinos afirmaciji Novog Sada u oblasti pronalazaštva, stvaralaštva, kulture, rekao je Glavašević koji je i osnivač Tesla festa.

“Jedan od događaja kojim se Novi Sad treba ponositi, što je u Patentnom zavodu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pod brojem 1 se vodi patent pronalazača iz Novog Sada, a to je stroj za pečenje rakije Milana T. Jovanovića, mobilni jedan stroj, do tada su bili svi ugrađeni”, kazao je Glavašević.

U okviru ove manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, a koju podržavaju i grad, pokrajina i republika, biće održana i međunarodna konferencija o inovacijama i intelektualnoj svojini u čijem će fokusu biti pametno upravljanje i značaj zaštite intelektualne svojine.

Na konferenciji će domaći stručnjaci govoriti o politici Srbije u oblasti podsticanja i razvoja proizvoda sa oznakom geografskog porekla, a inostrani predavači o iskustvima njihovih zemalja.

“Ono što je suština, da Srbija, zato smo stavili težište na ovu temu, pored ovih 80 već proizvoda koje nose oznaku geografskog porekla, ima višestruko veći potencijal proizvoda koji mogu poneti takvu oznaku i čija bi oznaka geografskog porekla dala neverovatne prednosti svakom proizvođaču na tržištu”, naveo je Glavašević.

Tesla fest će i ove godine na SPENS-u predstaviti brojne sadržaje interesantne posetiocima svih uzrasta i oblasti interesovanja, uključujući i izložbe inovacija novih proizvoda i tehnologija, oznaka geografskog porekla, brendiranih proizvoda, robnih marki, žigova, industrijskog dizajna i ostalog, t tokom sva četiri dana manifestacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.