U susret 271. rođendanu Novog Sada

VIDEO K9: Novi Sad u petak, 1. februara proslavlja svoj 271. rođendan. Brojnim programima kojima će ovaj datum biti obeležen u našem gradu pridružila se i Gradska biblioteka.

246

Novi Sad je 1. februara 1748. godine proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Carica Marija Terezija tog dana je potpisala “Povelju slobodnog kraljevskog grada”, kojom je naš grad stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije.

U okviru obeležavanja Dana grada, ove godine Gradska biblioteka priprema poseban program.

“Da je Novosadski klub i Gradska biblioteka pripremila za taj 1. februar u 11 sati u čitaonici biblioteke lep program. Program koji se zasniva na tradiciji Novosadskog kluba povodom prvog februara, kada predstavljamo naše novosadske dragulje, jer smo predstavili i Maticu Srpsku i Zmaj Jovinu gimnaziju, ove godine počasni gost za 1. februar je kolektiv Srednje škole za dizajn Bogdan Šuput”, rekao je Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke.

Ta škola, koja je iznedrila mnoge umetnike i koja je prošle godine je obeležila 70 godina uspešnog rada, kako je rekao, nije slučajno odabrana.

“U 17 časova u biblioteci Đura Daničić ovde u Dunavskoj 1 biće jedno lepo predavanje o dr Svetozaru Miletiću, najznačajnijem našem predsedniku u istoriji naše ustanove i naravno biće postavljena izložba knjiga o Novom Sadu, a svaki korisnik koji toga dana dođe u biblioteku dobiće i besplatnu neku pesmu o Novom Sadu koju su brojni pesnici ispisivali”, naveo je Kojić.

Proslava 271. rođendana u godini u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice mladih inspirisala je biblioteku da mladima tokom 2019. godine da svoj doprinos.

“Od 4. februara pa tokom celog meseca, svi mladi Novog Sada zaključno sa 25. godina starosti moći će potpuno besplatno da se upišu u biblioteku i koriste sve njene resurse”, istakao je Kojić.

Dan grada, 1. februar, Novi Sad zvanično obeležava od 1998. godine. Na taj dan svojim građankama i građanima zaslužnim za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti koje su prepoznate kao najznačajnije obeležje grada i njegovih stanovnika i stanovnica dodeljuje se prestižna Februarska nagrada.

Ovogodišnji dobitnik najprestižnije nagrade koju Grad dodeljuje je fudbaler Dušan Tadić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.