U susret 10. Noći istraživača

VIDEO K9: Ove godine, Evropska Noć istraživača će u Srbiji biti održana jubilarni 10. put i to 27. septembra od 15 časova do ponoći.

0
145

U jubilarnoj, 10. po redu manifestaciji “Noć istraživača” u Srbiji će ove godine učestvovati čak 29 gradova.

Tema ovogodišnje Noći istraživača biće “konekcija” i kako nas nauka globalno povezuje. Manifestacija ima za cilj popularizaciju nauke i učenje kroz zabavu, pa su 27. septembra dobrodošli svi koji žele da saznaju nešto novo.

Ova manifestacija pokrenuta je pre deceniju baš u našem gradu pa će septembar biti u znaku ovog jubileja. Noć istraživača i ogranak Međunarodne astronomske unije u Srbiji organizuju “Šetnju i trku do Meseca” povodom 50 godina sletanja na Mesec.

U holu Prirodno-matematičkog fakulteta biće održana izložba maketa raketa ljubitelja raketnog maketarstva, a potom sledi šetnja pod nazivom “380.000 cm do Meseca”, od PMF-a do opservatorije na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz predavanje o čovekovoj misiji na Mesecu i niz drugih zanimljivih sadržaja za decu i odrasle.

Centralni događaj je 27. septembra u tržnom centru na Sentadrejskom putu 11 i u Kulturnoj stanici Svilara. Novosađani će te noći moći da glasaju za naziv jedne vansolarne planete koju je Međunarodna atrsonomska unija dodelila Srbiji da imenuje.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“, najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.