U susret 1. decembru, Svetskom danu borbe protiv AIDS-a

VIDEO K9: U susret 1. decembru, Svetskom danu borbe protiv SIDE u Elektrotehničkoj i građevinskoj školi “Nikola Tesla” u Zrenjaninu održan je edukativni skup sa temom “HIV/AIDS i ostale polno prenosive infekcije”. Predavanje srednjoškolcima održali su predstavnici Crvenog krsta Zrenjanin.

131

U saradnji sa Savetovalištem za mlade Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” gradska organizacija Crvenog krsta sprovodi brojne aktivnosti povodom obeležavanja 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDSa.

Ovaj datum se obeležava po 31. put, a ove godine pod sloganom “Društvo doprinosi napretku”. Obeležavanje ovog datuma pruža priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i zdravstvenih ustanova, u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, značaju testiranja na HIV i načinima zaštite od infekcije.

U sklopu aktivnosti Crvenog krsta Zrenjanin na obeležavanju ovog datuma u EGŠ “Nikola Tesla” održan je edukativni skup sa temom “HIV/AIDS i ostale polno prenosive infekcije”. Edukaciju je vodio dr Radivoj Filipov, volonter CK Zrenjanin, specijaliste epidemiologije i načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje i Dušica Piperski, edukovani volonter CK Zrenjanin.

Kad je reč o HIV-u, od početka godine je prijavljeno da su 94 osobe zaražene, od kojih je 80 muškaraca, a najviše inficiranih ima između 30 i 49 godina. U istоm pеriоdu rеgistrоvаnо је 26 оbоlеlih оd AIDS-а i šestoro umrlih. Pоvеćаnjе оbimа tеstirаnjа nа HIV prаćеnоg sаvеtоvаnjеm је кljučnа prеvеntivnа акtivnоst.

Dоbrоvоljnо, pоvеrljivо i bеsplаtnо tеstirаnjе nа HIV uz sаvеtоvаnjе prе i pоslе tеstirаnjа, trеbа dа budе dоstupnо nа rаzličitim mеstimа, како u zdrаvstvеnim ustаnоvаmа, tако i vаn zdrаvstvеnih ustаnоvа u zајеdnici ili tокоm sprоvоđеnjа prеvеntivnih акtivnоsti u pоpulаciјаmа pоd pоvеćаnim riziкоm zа HIV, uz upоtrеbu brzih tеstоvа zа sкrining. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.