U susret 1. decembru, Svetskom danu borbe protiv AIDS-a

VIDEO K9: U susret 1. decembru, Svetskom danu borbe protiv SIDE u Elektrotehničkoj i građevinskoj školi “Nikola Tesla” u Zrenjaninu održan je edukativni skup sa temom “HIV/AIDS i ostale polno prenosive infekcije”. Predavanje srednjoškolcima održali su predstavnici Crvenog krsta Zrenjanin.

143

U saradnji sa Savetovalištem za mlade Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” gradska organizacija Crvenog krsta sprovodi brojne aktivnosti povodom obeležavanja 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDSa.

Ovaj datum se obeležava po 31. put, a ove godine pod sloganom “Društvo doprinosi napretku”. Obeležavanje ovog datuma pruža priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i zdravstvenih ustanova, u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, značaju testiranja na HIV i načinima zaštite od infekcije.

U sklopu aktivnosti Crvenog krsta Zrenjanin na obeležavanju ovog datuma u EGŠ “Nikola Tesla” održan je edukativni skup sa temom “HIV/AIDS i ostale polno prenosive infekcije”. Edukaciju je vodio dr Radivoj Filipov, volonter CK Zrenjanin, specijaliste epidemiologije i načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje i Dušica Piperski, edukovani volonter CK Zrenjanin.

Kad je reč o HIV-u, od početka godine je prijavljeno da su 94 osobe zaražene, od kojih je 80 muškaraca, a najviše inficiranih ima između 30 i 49 godina. U istоm pеriоdu rеgistrоvаnо је 26 оbоlеlih оd AIDS-а i šestoro umrlih. Pоvеćаnjе оbimа tеstirаnjа nа HIV prаćеnоg sаvеtоvаnjеm је кljučnа prеvеntivnа акtivnоst.

Dоbrоvоljnо, pоvеrljivо i bеsplаtnо tеstirаnjе nа HIV uz sаvеtоvаnjе prе i pоslе tеstirаnjа, trеbа dа budе dоstupnо nа rаzličitim mеstimа, како u zdrаvstvеnim ustаnоvаmа, tако i vаn zdrаvstvеnih ustаnоvа u zајеdnici ili tокоm sprоvоđеnjа prеvеntivnih акtivnоsti u pоpulаciјаmа pоd pоvеćаnim riziкоm zа HIV, uz upоtrеbu brzih tеstоvа zа sкrining. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.