U sudovima počela prodaja taksenih marki, bez provizije i čekanja

Prvog dana od početka prodaje taksenih marki u sudovima prodato je skoro 3.000 marki, a naplaćena taksa u iznosu od oko 170.000 dinara, rekao je danas ministar pravde Nikola Selaković.

337

Prodaja taksenih marki u apoenima od 10 do 5.000 dinara počela juče, ukazao je Selaković ističući da će na ovaj način građani biti oslobođeni ne samo plaćanja provizije bankama i poštama prilikom uplate sudske takse, već da će uštedeti svoje vreme koje je bilo potrebno za čekanje na šalterima.

Selaković je ukazao da je upotreba sudskih taksenih marki jedan od vidova racionalizacije u radu pravosdunih organa.

“To je racionalizacija u korist stranaka, advokata, ljudi koji imaju potrebe da svoj posao pred sudom završavaju, a na ovakav način prave uštedu i svoga vremena i svoga novca”, rekao je Selaković.

On je najavio da će se Ministarstvo pravde i u narednom periodu truditi da maksimalno racionalizuje funkcionisanje pravosuđa i da otklanja i najmanji razlog za nezadovoljstvo, koji, kako je naveo, “nekada može da bude dovoljan da čoveku zagorča i dan i posao i dobar deo života”.

Direktor JP “Pošta Srbije” Milan Krkobabić rekao je da će u svim sudskim zdradama u Srbiji biti po jedna pošta, kako bi se obezbedila kupovina i upotreba taksenih marki, bez provizije.

On je naveo da postoji 201 pošta za 260 sudova, jer se u nekim sudskim zgradama nalazi po nekoliko sudova.

“Imamo ih devet i na Kosovu i Metohiji i potpuno smo sprmeni da budemo na usluzi građanima”, naglasio je Krkobabić.

Takođe je istakao da je naplata taksenih marki značajan prihod koji ide u poštu Srbije.

“Taj prihod se iskazuje kao ukupan prihod Pošte Srbije, a onda kao dobit i potom se vraća u budžet Srbije. Prošle godine smo završili sa rekordnih 3,1 milijardi neto dobiti. To ide u budžet i od toga ćemo plaćati i sudije, prosvetne i zdravstvene radnike…na ovaj način ne gubi se nijedan jedini dinar”, naglasio je direktor Pošte Srbije.

Taksa u iznosu do 5.000 dinara plaća se u sudskim markama, koje su izrađene u aponeima od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000 i 5.000 dinara, a takse u iznosu preko 5.000 dinara plaćaće se u gotovom novcu.

U opticaju se ne mogu pojaviti dve iste taksene marke jer svaka ima svoj jedinstven bar kod, tako da je isključena mogućnost zloupotreba. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.