U subotu Vojvođanska rapsodija u SNP-u

VIDEO K9: Sutra će u Srpskom narodnom pozorištu premijerno biti izvedena premijera originalnog domaćeg mjuzikla "Vojvođanska rapsodija", reditelja Vladimira Lazića. Ovo nije i jedina premijera koju ćemo biti u prilici da pogledamo ovog meseca u Srpskom narodnom pozorištu.

300

“Vojvođanska rapsodija” nastala je prema motivima čuvenog dela “Selo Sakule, a u Banatu” Zorana Petrovića. Ovaj originalni domaći mjuzikl, sa podnaslovom Vašarska panorama, dešava se u vidovdanskoj noći, opisuje vojvođanske običaje i na komičan način priča o narodima u starom vojvođanskom ambijentu.

“Vojvođanska rapsodija” jedan je od najvećih projekata SNP-a, budući da u njemu učestvuje preko 60 izvođača.

“Ja od početka u njega verujem i on je dosada, koliko ja vidim, i najveći projekat u SNP, budući da broji veliki broj učesnika. Nosilac je Drama, ali uključeni su i baletski umetnici, kao i muzičari, odnosno Hor Akademije umetnosti u Novom Sadu. Tako da na sceni imamo veliki broj izvođača, sve se izvodi uživo i delovaće, verovatno impresivno, ja bar tako očekujem”, rekao je Zoran Đerić, v.d. upravnik SNP-a.

Na realizaciju samog projekta čekalo se godinu dana da sklope sve okolnosti i počne autorski raditi na njemu.

Ova predstava se, koristeći se prepoznatljivim motivima Sakula, oslikava hronološki i kompoziciono, donoseći priču o odnosima među polovima, narodima i rodoljublju.

 

“Ovo je krenulo iz početka i u saradnji sa Željkom Mijanovićem ponudili smo nešto drugačiji scenario, koji se naslanja na Selo Sakule, a i Banatu. Korišćeni su motivi iz drugih drama Zorana Petrovića, a ono što je mnogo važnije je, šta zapravo danas sve te teme i sva ta čvorišta koja su bila u originalnom tekstu Selo Sakula u Banatu mogu da znače u ovom trenutku 2017. na čelu te ideje u Vojvodini, u SNP i u Novom Sadu”, kaže reditelj Vladimir Lazić.

Tekstove songova ovog mjuzikla čije je premijerno izdanje u subotu, 2. decembra od 20 časova na sceni Jovan Đorđević, potpisuje Željko Mijanović.

 

“Privukao me jezik. Ja sam, sigurno ne igrom slučaja, rođen ovede, 30-ak kilometara od Novog Sada. Iako sam veoma kratko vreme ovde proveo, bio sam naravno, u kontaktu i sa kulturom ovog prostora i sa njenom literaturom, tako da je inspiracije bilo na pretek”, navodi autor songova Željko Mijanović.

U SNP će 15. decembra na Kamernoj sceni biti izvedena još jedna premijera, predstava Otpor, Lija Mekdugala, rađena u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Bečej. Najavljene su i predstave u okviru humanitarne akcije “Promena za Nastasju”.

U okviru akciju pomoći teško oboleloj sugrađanki, koju je organizovalo Pozorište “Promena” novosadske Akademije umetnosti, biće izvedeno pet predstava, od kojih četiri u SNP.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.