U subotu studentsko šahovsko prvenstvo

VIDEO K9: Finale Univerzitetskog šahovskog prvenstva biće održano u subotu 25. novembra u prostorijama omladinskog kluba OPENS. Najboljih 8 takmičara, koji su se nakon kvalifikacija plasirali u finale, nadmetaće se za prva tri mesta prvenstva.

0
467

Šahovsko prvenstvo studenata Univerziteta u Novom Sadu je ove godine, uz pomoć grada, sponzora i šahovskog saveza Vojvodine, kažu oranizatori, podignuto je na viši nivo.

“Ove godine se nastavlja tradicija, duži niz godina do sada je ovo prvenstvo organizovano u kakvom-takvom svetlu. Pokušavamo da iz godine u godinu povećamo nivo takmičenja i da, eto, omogućimo studentima u Novom Sadu mogućnost da se bave jednim važnim sportom koji je, eto, blago zapostavljen, bar na univerzitetskom nivou i studentskom”, rekao Aleksandar Ostojić iz  Saveza studenata UNS-a.

Oko 40 studenata sa Novosadskog univerziteta učestvovalo je na kvalifikacijama koje su održane 18. novembra, a 8 najboljih izborili su plasman u završnicu takmičenja.

Finalni turnir biće održan u švajcarskom formatu u subotu, 25. novembra, u prostorijama OPENS-a od 11 časova.

“Petnaest minuta, ubrzan tempo, sudija je registrovani sudija Šahovskog saveza Srbije, tako da je sve po standardnim pravilima. Gledaćemo da sledeće godine turnir čak bude rangiran. Švajcarac, za one koji ne znaju, se igra u devet kola, nema ispadanje, nego se skupljaju bodovi. To je napravljeno da i oni koji se aktivno i profesionalno šahom, mogu da dođu i da ne odu posle 1. kola kući, nego da uživaju ceo dan u šahovskim partijama”, rekao je Ostojić.

Kvalitet takmičara je na zavidnom nivou – od osmorice finalista, njih sedam imaju rejting preko 1800, a ima i majstorskih kandidata, naveo je Ostojić.

Organizatori takmičenja su Savez sudenata i Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.