U subotu marš za dekriminalizaciju kanabisa

VIDEO K9: Udruženja za legalizaciju proizvoda od marihuane u medicinske svrhe najavljuju održavanje četvrtog po redu Kanabis marša 29. septembra u Beogradu. Cilj ovih skupova je da iniciraju Izmene i dopune Krivičnog zakona u delu u kojem se zabranjuje uzgoj i posedovanje kanabisa.

0
1139

U Udruženju Irka navode da, prema zvaničnim statistikama 7,7 posto Srba koristi kanabis, a od kada se vest o njegovim lekovitim svojstvima proširila taj broj je skoro udvostručen.

U našoj zemlji trenutno je više od 20 organizacija koje se zalažu za legalizaciju kanabisa, koja je u našoj zemlji još uvek kontraverzna tema.

“Zato ponovo, po četvrti put organizujemo Kanabis marš, znači od legalizacije nema ništa za sada. Umesto da se zakoni prave fleksibilnije i da budu više humani, mi imamo sveki put sve gore zakone, tako da su ovog leta u Parlamentu izglasane još oštrije mere za korisnike kanabisa, tako da su mere drastičnije kao da su u pitanju teški kriminalci”, rekla je Maja Vasić iz organizacije IRKA.

Zbog Izmene i dopune Krivičnog zakona kojim je zabranjen uzgoj i posedovanje kanabisa, pobornici legalizacije kanabisa u medicinske svrhe osećaju se kao ‘gonjena lovina’, navela je Vasić, što je, kako je istakla, osnovni motiv da u subotu izađu na Kanabis marš.

“Ovog puta liderska organizacija je organizacija Domaćica iz Kruševca, mi smo tu kao potpora i kao suorganizatori. Ovog puta osnovna tema marša je ne legalizacija nego potpuna dekriminalizacija, jer kažem zbog ovih izmenjenih zakona i zbog toga što je sve više naših članova i korisnika kanabisa tretirano kao teški kriminalci, a znamo svi koliko je to nehumano i zaumno, to je osnovni razlog zašto se traži potpuna dekriminalizacija korisnika i sadnje i to je to”, istakla je Vasić.

Ove godine, prema njenim rečima, veliki broj ljudi iz javnog života pružiće podršku Kanabis maršu, čija je tema, za razliku od prošlogodišnjih, potpuna dekriminalizacija kanabisa.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.