U subotu majska Kritična masa

VIDEO K9: Za subotu je najavljeno održavanje majske Kritične mase kojoj će u fokusu biti promocija bicikliranja i alternativnih načina kretanja, ali i važnost bezbednosti i poštovanja u saobraćaju.

0
7

“Veća gužva, više nasilja u saobraćaju” moto je nove Kritične mase biciklista koja će biti vožena u subotu, 27. maja, najavljuju iz Novosadske biciklističke inicijative.

Na ulicama Novog Sada iz godine u godinu sve je veća gužva – ima više i pešaka, biciklista i vozača motornih vozila pa potrebnoi više vremena dase  stigne na odredište, na šta neki nisu navikli. Učestale su nepravilnosti i bezobrazluke svih učesnika u saobraćaju, povećan nivo nervoze, što doprinosi povećanju nasilja u saobraćaju i većem broju saobraćajnih nezgoda bilo sa lakšim, težim ili čak smrtnim ishodima.

Iz Novosadske biciklističke inicijative apeluju na vozače motornih vozila da prilikom skretanja pogledaju i levo i desno, pošto je većina staza dvosmerna, kako bi na vreme primetili bicikliste, ali i na bicikliste da ne prelaze semafore na crveno, da prilikom prelaska preko raskrsnice uspore, osmotre situaciju i kretanje drugih učesnika u saobraćaju kako bi mogli da reaguju na vreme. Upozoravaju i da pravilna osvetljenost biciklista dokazano doprinosi njihovoj boljoj bezbednosti, a uz to je i zakonska obaveza. Sve su ovo teme majske Kritične mase zakazane za subotu koja će krenuti iz Limanskog parka.

Kao i ranije, okupljanje je na Subinom platou, odakle će biciklisti laganim tempom krenuti kroz ulice: Šekspirova, Narodni front, Ive Andrića, Cara Dušana, Futoška, Futoški put, Bulevar Kneza Miloša, Bulevar Vojvode Stepe, Bate Brkića, Bulevar Jovana Dučića, Bulevar Slobodana Jovanovića, Bulevar Vojvode Stepe, Bulevar Evrope, Radomira Raše Radujkova, sa završetkom u novom parku na Novom Naselju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.