U subotu besplatna provera pH vrednosti kože na Štrandu

VIDEO K9: Pravilna nega kože u letnjim mesecima u okviru nastavka kampanje ''Da Vam koža bude zdrava i pH vrednost prava'' bila je tema naše emisije Otvoreni ekran. Naime, u okviru ove kampanje svi Novosađani će u subotu na Štrandu u Novom Sadu u periodu od 14-18 časova moći besplatno da provere pH svoje kože.

0
582

Reč je o besplatnom testiranju pH vrednosti kože i edukaciji na temu pravilne nege kako dečije tako i kože odraslih. Kompletno testiranje i edukaciju vodiće dermatolozi.

Edukacija I testiranje predstavljaju nastavak kampanje ‘’Da Vam koža bude zdrava I pH vrednost prava’’ koja je do sada održana u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Subotici. U subotu, ova akcija biće održana i na novosadskom Štrandu.

“Ko bude želeo moći će pomoću jednog instrumenta pehametra za određivanje pH vrednosti kože koji je u obliku flomastera ili olovke. Primenjuje se vrlo jednostavno na deo kože na kome želite da ispitate vrednost pH kože, taj se deo prebriše destilovanom vodom i samo se pređe tom olovkom i tu je vrednost na skali od 0 do 14, a ono što je važno jeste da ta vrednost bude oko 5, 5,4, 5,5. Isto, tom prilikom ćemo i svim posetiocima biti u prilici da damo i besplatne uzorke preparata za zaštitu od sunca koji su takođe sa pH 5,5 i imaju visok stepen apsorpcije UV zračenja, rekla je dermatovenerolog Milica Subotić. 

Osnovna funkcija kože je odbrana organizma od štetih spoljnih uticaja i zato je važno voditi računa i koristiti 5.5 pH medicinsku kozmetiku koja će koži pomoći da ostane zdrava i ne izgubi svoju osnovnu funkciju

“Ph vrednost je nešto što je veoma bitno za svaki organ. Za kožu je ta vrednost promenljiva i ukazuje na prisustvo vodoničnih molekula. Prirodna i najbolja pH vrednost kože je 5 do 5,5, što ukazuje na slabo kiselu sredinu koja čuva kiseli plašt na našoj koži koje jako značajan u jednoj od funkcija kože a to je zaštitna funkcija kože. Kisela sredina predstavlja pogodno tle za razvoj patogenih mikroorganizama, odnosno onih mikroorganizama koji izazivaju bolest kože”, rekla je Subotić. 

Na vrednosti pH 5,5 obitavaju bakterije i mikroorganizmi koji čine prirodni mikrofilm kože koji je neophodan da čuva našu kožu.

Ph vrednost kože može da se menja zbog različitih faktora, ali najvažniji je nepravilna nega i primena neadekvatnih kozmetskih sredstava, kaže Subotić.

“Ta pH vrednost kože se menja, postaje veća a što je veća znači da je bazna a u takvoj sredini mirkoorganizmi se brzo razmnožavaju pogotovo patogeni i tako se stvaraju uslvi za razvoj infekcija. Ph vrednost je promenljiva, ona se menja u zavisnosti od pola, uzrasta. Recimo koža u dečjem dobu je negde oko 6 zato što do vremena puberteta nema lučenja lojnih žlezda i nema stvaranja slobodnih masnih kiselina koje zakiseljavaju taj kiseli plašt na našoj koži”, objasnila je dotkorka. 

Česte probleme koje, kako deca tako i odrasli imaju sa kožom, neretko predstavlja promenu pH vrednosti, a naročito je izrađeno u preponskim i pazušnim jamama, kaže Subotić.

Zato je važno i tokom leta i tokom zime održavati higijenu i koristiti blage preparete koji neće promentiti pH vrednost kože, a ujedno je i zaštiti od spoljnih faktora.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.