U sredu Eko konferencija u Novom Sadu

VIDEO K9: Ekološki pokret Novog Sada organizuje 21. međunarodnu Eko konferenciju, a glavna tema ovogodišnjeg susreta stručnjaka, biće zaštita životne sredine gradova i prigradskih naselja.

0
972

Konferenciji će prisustvovati stručnjaci iz 14 zemalja sveta, koji će predstaviti svoje radove i razgovarati o aktuelnim temama zagađivanja životne sredine sa kojima se svaka zemlja u nekoj meri susreće.

“Tematika je zaštita životne sredine gradova i prigradskih naselja, a u toj glavnoj tematici nalazi se 15 osnovnih disciplina, kao recimo delovi životne sredine, vazduh, voda, zemljište, biosfera, zatim tehničko-tehnološki aspekti zaštite, ekonomski, pravni, sociološki, kulturni, rekreativni i poslednja sesija jeste održivi razvoj gradova i prigradskih naselja”, rekao je Nikola Aleksić, direktor Ekološkog pokreta Novog Sada.

Urban način života doveo je do toga da okolinu konstantno zagađujemo, ali sve se to može rešiti, kaže Aleksić dodajući da će tome doprineti i otvaranje Poglavlja 27 u pregovorima sa Evropskom unijom, koje se odnosi na životnu sredinu.

“Cela država, 7 miliona stanovnika, nemaju osim tri prečistača koja se nalaze u Vojvodini, četvrti je neispravan, nema ni jednu jedinu fabriku za preradu otpadnih voda. Takođe osim Novog Sada koji je izgradio pogon za selektiranje komunalnog otpada još samo Mitrovica je krenula kopiranjem tog pogona i nijedan drugi grad, nijedno urbano naselje nemaju sanitarnu deponiju, nego sahranjujemo gotove sirovine, staklo, platno, tekstil, metal, najlon”, istakao je Aleksić. 

Svečano otvaranje konferencije biće 27. septembra u Spensu, dok će radni deo biti u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Konferencija će trajati do petka, 29. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.