U Srbiju se vraćaju orlovi krstaši

VIDEO K9: Ovog proleća nacionalna populacija najugroženije ptice, orla krstaša, bogatija je za čak dva nova gnezdeća para, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Gubitak staništa, ubijanje i trovanje doveli su pticu koja krasi nacionalne simbole na prag izumiranja u našoj zemlji.

7

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u proleće 2017. godine započeli su program čuvanja gnezda poslednjeg para orlova krstaša na krajnjem severu Banata.

Od marta do jula orlove su nadgledali i čuvali volonteri čiji je boravak na terenu u prethodne 3 godine doprineo uspešnom gnežđenju i izletanju 5 mladunaca.

Povratak orlova krstaša na nebo iznad Srbije je značajno dostignuće za ovu organizaciju, koji su u očuvanju ove vrste primenili smo iskustva uglavnom mađarskih kolega koji više od 40 godina uspešno rade na zaštiti ovih ptica.

Gubitak staništa i hrane i dalje prete orlovima, upozorava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica koje apeluje na građane da budu savesni i pesticide u poljoprivredi koriste odgovorno i prema uputstvima, a da slučajeve namernog trovanja životinja prijave policiji i tužilaštvu.

Društvo kroz projekat „PannonEagle LIFE“ planira da ove godine po prvi put jednog mladunca orla krstaša obeleži satelitskim odašiljačem kako bi imali bolji uvid u ponašanje mladih krstaša po napuštanju gnezda.

Ovaj projekat se sprovodi uz finansijsku podršku LIFE programa Evropske Unije i traje do 2022. godine. Cilj projekta, oko koga se okupilo 13 partnera iz Mađarske, Austrije, Slovačke, Češke i Srbije, je da se poveća populacija orla krstaša u Panonskoj niziji uz značajno smanjenje stradanja prouzrokovanog od strane ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.