U Srbiji novi opozicioni politički blok

555

U Demokratskoj stranci, Novoj stranci, Ligi socijaldemokrata Vojvodine, kao i u poslaničkom klubu Zajedno za Srbiju, koje je Jovanović, uz nezavisne intelektualce pozvao na saradnju, potvrdili su za “Blic” da su spremni za razgovor.

Samo dan pošto je zasad samo preko medija, pomenuo svoju inicijativu i uputio poziv, Jovanović za naš list kaže da je “cilj stvaranje alternative i da u ovoj fazi postoje brojni kontakti na različitim nivoima”.

– Razgovara se na više nivoa, a uskoro ćemo kontakte ubrzati i konkretizovati. Nemam nikakav lični problem da sa bilo kim razgovaram, jer je potrebno da se svi zajedno promenimo kako bismo razumeli zbog čega su ljudi napustili politiku. To u slučaju Liberalno demokratske partije znači sazrevanje i sposobnost da okupi ljude u zajedničkom poslu – navodi Jovanović.

On dodaje da “u sve razgovore treba da bude uključena javnost jer bi sve drugo predstavljalo urotu jednih protiv drugih”.

– Nije nam važno kako će se zvati ta nova organizacija, ali mora biti sposobnija, organizovanija od ovog što danas postoji. Bitno nam je da razgovaramo, da vidimo da li možemo da čvrsto postavimo program, da pokažemo ozbiljnost pred ljudima, sposobnost da shvatimo da građane ne zanimaju naši međusobni odnosi – ističe on.

Predsednik Liberalno demokratske partije kaže i da je krug saradnika koji bi učestvovali u stvaranju i radu te nove organizacije daleko širi od onog koji se ovih dana u javnosti pominje.

Borko Stefanović, Demokratska stranka
– Kao stranka, uvek smo raspoloženi da razgovaramo sa svima koji su naklonjeni građanskoj i proevropskoj Srbiji. Posebno sada kada je jasno da nije reč ni o kakvom stapanju stranaka. Razgovori koje ćemo voditi mogli bi da rezultiraju zajedničkom koordinacijom u određenoj sferi, na primer u Skupštini. Eventualne koalicije su pitanje za stranačke organe. Predstoje nam razgovori, a dokazaćemo i da smo stožer opozicije.

Dušan Petrović: Zajedno za Srbiju

– Neophodno je postići konsenzus o najbitnijim ekonomskim pitanjima u zemlji, a pre svega neophodno je razgovarati o reformi penzionog sistema i promenama u celokupnom javnom sektoru. O tome, kao i o drugim ključnim pitanjima unutrašnje i spoljne politike naše zemlje spremni smo da razgovaramo i da učestvujemo u traženju najbolje forme organizovanja.

Zoran Živković, Nova stranka
– Opozicija treba da kritikuje i da pokuša da smeni vlast. Ipak, poziv je upućen javno i dosta je nejasan. Ne vidi se šta je cilj, koji su predlozi, platforma. Očekujem da ću detalje znati u narednim danima. I društvo koje je pozvano je dosta raznorodno. Tu je najveća opoziciona stranka, jedna koja je vanparlamentarna i Dušan Petrović koji još nema registrovanu političku partiju. Naša odluka će zavisiti od konkretizacije cilja tog okupljanja.

 

Vesna Pešić, sociolog

– Ne mislim da treba politički da se recikliram i ulazim u bilo kakve političke formacije, ali od diskusija i tribina nikada nisam bežala. Ukoliko je nekom moje mišljenje važno, tu sam. Trebalo je sve uraditi daleko od očiju javnosti, a posle toga bi na red došle i javne debate, uključivanje šireg kriga ljudi, sve do definisanja ciljeva i načina delovanja. A mehanički da se udruže svi gubitnici zato što su gubitnici, nema smisla.

Bojan Kostreš, Liga socijaldemokrata Vojvodine
LSV je spremna da razgovara na temu zajedničkog nastupa, kao i da radi zajednički na konsolidaciji sa strankama koje se zalažu za slične ili iste ideje. – Ligu pre svega interesuju tačke oko kojih će se okupiti stranke i kako će one biti realizovane. Nama je, recimo, prioritet autonomija Vojvodine i kako će se ona sprovesti. Vreme će pokazati da li tako šarenolika grupa može da opstane i funkcioniše zajedno.Nije važno kako će se zvati ta nova organizacija, ali ona mora biti sposobnija i organizovanija od onog što danas postoji, bitno je da vidimo možemo li postaviti program

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.