U Srbiji nije detektovan radioaktivni jod-131

U Srbiji tokom januara i februara nije detektovan radioaktivni jod-131 u vazduhu, a na zvaničnom portalu za razmenu informacija o nuklearnim događajima Međunarodne agencije za atomsku energiju nema objavljenih podataka u kojima se spominje detekcija joda-131 iznad Evrope, saopštila je danas Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

0
318

Povodom informacija o “radioaktivnom oblaku” koje su mediji preuzeli sa sajta Instituta za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost Francuske (IRSN), a koje se odnose na detektovanje radioaktivnog izotopa joda-131 u vazduhu iznad severne i zapadne Evrope, Agencija navodi da njegovo prisustvo nije detektovano na teritoriji Srbije, a da izmerene vrednosti u severnoj i zapadnoj Evropi nemaju uticaja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

Agencija saopštava da je ovaj radionukleid u atmosferu iznad jednog dela Evrope dospeo najverovatnije iz farmaceutske industrije, jer je detektovan samo jod-131, a ne i drugi fisioni produkti koji se oslobađaju usled probe nuklearnog oružja ili akcedenata na nukelarnom reaktoru.

Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštava da svakodnevno 24 sata prati nivo radioaktivnosti, te da sistem za pravovremenu najavu nuklearnog ili radiološkog akcedenta u Srbiji kontinuirano meri jačinu gama zračenja u vazduhu na devet mernih mesta, a sve do sada izmerene vrednosti su u skladu sa varijacijama prirodnog fona zračenja.

Međunarodni monitoring sistem redovno prati nivo joda-131

Navodi da merne stanice Međunarodnog monitoring sistema, kojih ima više od 80, redovno prate ovaj radionukleid kao jedan od pokazatelja da se eventualno dogodila nuklearna proba.

Iako, dodaje se, merne stanice širom sveta često detektuju jod-131 u tragovima, u poslednjih nekoliko meseci nisu zabeležene vrednosti iznad tipičnih lokalnih nivoa.

Radioaktivni izotop joda-131 nastaje kao posledica nuklearne fuzije i javlja se tokom eksplozije nuklearnog oružja, u nuklearnim reaktorima i u industrijskim i medicinskim objektima gde se ovaj izotop koristi. (RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.