U Srbiji izumire orao krstaš

VIDEO K9: Simbol sa grba Srbije, orao krstaš, na ivici je opstanka u našoj zemlji. "Lavovski za orlove" kampanja je pokrenuta za njihov opstanak i očuvanje staništa ovih veličanstvenih ptica.

137

U našoj zemlji, tačnije u Srpskom Krsturu, žive jedina preostala dva orla krstaša, koji su inače zaštićena vrsta ptica, simbola grba naše zemlje.

Kampanja “Lavovski za orlove” pokrenuta u sredu u Sremskoj Kamenici, korak je u pravcu očuvanja njihovih staništa. Kampanja bi trebala da doprinese poboljšanju uslova za život i opstanak orla krstaša na ovom prostoru, što su, ipak, kratkoročne mere, smatra ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

“Ono što se dešava orlu krstašu je zapravo paradigma našeg odnosa prema životnoj sredini. Dvesto, tristo godina temeljno uništavamo sopstevnu životnu sredinu, od koje na žalost ne zavisimo više, jer da je to tako onda bi smo bili odgovorniji”, rekao je Trivan.

Na opstanak ovih ptica, ali i drugih ugroženih vrsta, ogroman uticaju ima globalno zagađenje i klimatske promene, naveo je Trivan.

Rešenje je, u pošumljavanju, smatra ministar koji je naveo da, prema najnovijoj studiji objavljenoj u Švajcarskoj, stručnjaci procenjuju da, ukoliko bi na planeti Zemlji u narednih nekoliko godina bilo posađeno blizu milijardu hektara šuma, onda bi te šume, za desetak godina najranije, absorbovale oko dve trećine ugljen-dioksida iz vazduha.

Predsednik Društva za zaštitu ptica Srbije Milan Ružić je podsetio da je pre tri decenije u Deliblatskoj peščari bilo više orlova krstaša nego u celoj Mađarskoj, a da danas u toj susednoj zemlji ima više od 150 parova ovih ugroženih ptica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.