U Srbiji godišnje pogine 50 radnika

VIDEO K9: Pogibija radnika kablovske televizije, koji je pao sa petog sprata zgrade na Novom naselju, samo je jedan od 50 smrtnih slučajeva na radnom mestu, koliko ih u proseku godišnje bude u Srbiji, a za koje skoro niko ne odgovara, kažu u Savezu samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.

0
56

U utorak, sa petog sprata zgrade na Novom naselju, pao je tridesetčetvorogodišnji radnik kablovske televizije i preminuo na licu mesta. Za sada je izvesno da je mladić bio na radnom zadatku i to u zgradi broj 22 na Bulevaru Jovana Dučića.

U Savezu samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština navode da se radi o velikoj tragediji i da je jedna od najvažnijih stvari za koju se sindikat zalaže edukacija o bezbednosti na radu. To čine, kako kažu, uspešno, ali tamo gde imaju sindikalnu organizaciju, što nije slučaj u pomenutoj firmi. Dodaju da im i dalje nisu poznate pojedinosti slučaja niti da li je nastradali radnik prošao neophodnu edukaciju.

Kada dođe do smrti radnika, navodi Vladimir Gvozdenović, predsednik SSSNS i opština, poslodavac je najodgovorniji. Sindikat do sada nije imao uvid u slučaj, ali, naglasio je on, ukoliko nije ispoštovan Pravilnik o zaštiti na radu, postoje elementi krivičnog dela.

Međutim, kaže Gvozdenović, kao i mnogo puta do sada, ispada da krivicu snosi nastradali radnik. On naglašava da od 2003. godine u proseku 50 radnika godišnje pogine i 1000 njih se teško povredi na radu. Iako inspekcija uradi svoj posao na terenu, finalne posledice za poslodavce gotovo da ne postoje. Tako je od 2003. godine do danas, uprkos velikom broju poginulih i povređenih na radu, prema rečima Gvozdenovića, samo jedan poslodavac kažnjen i to uslovno na godinu dana zatvora.

Ljudi ginu na građevini, u polju i na zgradama. Veliki broj ranika radi na crno i mnogo njih u nehumanim i nebezbednim uslovima, izjavio je Gvozdenović i dodao da, zbog straha ili nemoći, poslodavca neće prijaviti. Gvozdenović podseća da radnik po zakonu može i treba da odbije posao ukoliko smatra da mu je život ugrožen na radnom zadatku i dodaje da svaki radnik može da se obrati Sindikatu u tom slučaju, koji će potom pozvati inspekciju da izađe na teren i proveri uslove za rad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.