U Srbiji 37 registrovanih pedofila na slobodi

U Srbiji postoji 96 registrovanih pedofila, a 37 ih je odležalo zatvorske kazne i trenutno se nalaze na slobodi.

0
195

Oni koji su na slobodi su pod posebnim režimom koji za cilj ima da spreči ponavljanje zločina, ukazuju podaci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde koji su dostavljeni “Politici”.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija vodi i posebnu evidenciju o osuđenicima po ovom zakonu. Pravilnik o vođenju registra donet je u septembru 2015. godine. Trenutno je 96 osoba upisano u registar, koji sadrži ime i prezime osuđenog, matični broj, adresu, podatke o zaposlenju, informacije od značaja za fizičko prepoznavanje osuđenog, kao što su urođene znake i tetovaže.

Takođe, registar sadrži i fotografije, podatke o krivičnom delu i kazni na koju je osudjen, o pravnim posledicama osude, o sprovođenju posebnih mera propisanih zakonom, kao i DNK profil osuđenog”, navode u Upravi.

Podaci iz posebne evidencije vode se trajno i ne mogu se brisati, a za evidentirane ne postoji mogućnost ublažavanja kazne, niti uslovnog otpusta, a zločini ne zastarevaju, navodi “Politika”.

Za osuđene pedofile važi obaveza javljanja policiji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno povereničkoj kancelariji koja se bavi sprovodjenjem i kontrolom posebnih mera iz Marijinog zakona koji je usvojen 2013. godine.

Zakon je nazvan po devojčici Mariji Jovanović, žrtvi pedofila Mladena Ogulinca, koji je osmogodišnju devojčicu silovao i ubio 2010. godine.

Pedofili, nakon što izdrže zatvorsku kaznu, dužni su da se javljaju policiji i povereniku svakog meseca, najaksnije do 15. u mesecu. Ukoliko to ne rade, poverenik obaveštava sud. (Politika, Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.