U spomen Milici Tomić

VIDEO K9: Milica Tomić, novinarka, književnica, političarka i pobornica ženskih političkih prava bila je jedna od napoznatijih žena u istoriji našeg grada. Mnogi sugrađani, kako smo se uverili, danas ne znaju za nju, a kao podsećanje može im poslužiti spomen - ploča otkrivena u Dunavskoj ulici.

0
321

Milica Tomić, kćerka srpskog političara Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića, od rane mladosti je bila uključena u politički i društveni život Novog Sada i srpskog naroda u Austrougarskoj.

Bila je i jedina Novosađanka, među sedam žena izabranih za poslanice Velike narodne skupštine 1918. godine. Spomen ploču Milici Tomić u Dunavskoj 14 otkrile su članice Odborničke mreže žena Skupštine grada.

“Danas ćemo otkriti spomen ploču Milici Miletić Tomić, jednoj od najhrabrijih žena u istoriji Novog Sada. Poštovani sugrađani, postoji razlika između istorijskog sećanja i poštovanja. Otkrivanjem spomen-ploče Milici Tomić mi pokazujemo da smo kao grad sazreli da priznamo i prihvatimo prošlost, izaberemo bolju budućnost. Na ovoj ploči nije upisano samo jedno ime, kroz uspomenu na Milicu Tomić, ova spomen-ploča nas i buduće generacije treba večno da seća da je duša našeg voljenog grada – duboko ukorenjena u našim hrabrim istorijskim precima”, rekla je Mirjana Vasilić ispred Odborničke mreže žena.

Spomen-ploča šalje snažnu poruku da Novosađani ostanu posvećeni da grad i državu zaštite od isključivosti bilo koje vrste, poručile su članice Odborničke mreže žena Skupštine grada.

“Danas, kada nas samo četiri dana deli od svečanosti proslave najvažnijeg događaja u modernoj istorije Srbije oslobođenja i prisajedinjenja Vojvodine dužnost mi je da istakne da je Milica tomić imala vrlo važnu ulogu u Velikoj narodnoj skupštini na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju”, kazala je Vasilić.

Spomen-ploča postavlja je na kući u kojoj je živela Milica Tomić, za koju veliki broj naših sugrađana, nažalost, danas ne zna ko je bila.

Milica Tomić se iz političkog života povukla nakon smrti svog muža 1922. godine. Preminula je u Novom Sadu 1944. godine, dan nakon oslobođenja grada od okupacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.