U SNP spremni za 159. sezonu

VIDEO K9: Srpsko narodno pozorište počeće svoju 159. sezonu premijerom predstave "Smederevo 1941". Sezonu će obeležiti premijere i na baletskoj i operskoj sceni, a koliko će ih biti zavisiće od finansijskih sredstava, kažu u pozorištu.

199

Srpsko narodno pozorište spremno dočekuje 159. sezonu sa novim projektima i premijerama.

Tokom leta i gostovanja na brojnim festivalima, prema rečima upravnika, pozorište je radilo i na uređenju enterijera i eksterijera, konkurisali su i za sredstava za uređenje scene Jovan Đorđević, kao i za čišćenje fasade, a novine će sačekati do kraja godine kada budu odobrena finansijska sredstva za to.

“Očekivali smo da ćemo dobiti nešto iz rezerve budžeta. Nažalost nismo i to nas je dosta u nekim da kažem stvarima pokolebalo. Očekivali smo da ćemo moći da popunimo neke rupe i kad su u pitanju programska, uvek nedostajuća sredstva, ali isto tako i kadrovska rešenja. Imamo obećanja. Nadam se da će ona biti realizovana već početkom sledeće godine kada je u pitanju prijem novih kadrova, pre svega umetničkih. Mislim, pre svega na balet, ali i na dramu i na operu, ali na uvek nedostajuće ljude u tehnici”, rekao je Zoran Đerić, upravnik SNP-a.

Sezonu će otvoriti premijera predstave Smederevo 1941. rađene prema tekstu i režiji Ane Đorđević, koja će se pred publikom naći u petak, 27. septembra.

“27. septembra u 19,30 časova na sceni Pera Dobrinović biće izvedena predstava Smederevo 1941., predstava koju je napisala, izrežirala Ana Đorđević i koja je posvećena tragično nastradalim glumcima Srpskog narodnog pozorišta koji su 5. juna 1941. izgubili živote u veliko smederevskoj eksploziji, jednoj od najvećih katastrofa u Drugom svetskom ratu”, naveo je Milovan Filipović, direktor Drame SNP.

Premijeru će imati i Opera SNP-a, a reč je o Faustu Šarla Gunoa koji će biti izveden 2. novembra, dok će sezonu ovog meseca otvoriti “Rigoleto” Đuzepea Verdija.

“Upravo prvom reprizom Verdijevog Rigoleta opera SNP-s započinje svoju sezonu. Dakle, 25. septembra u 19 časova imaćete priliku ponovo da pogledate Rigoleta. Dok mi ovde sada razgovaramo na velikoj sceni održavaju se režijske probe za novog Fausta”, kazao je Aleksandar Stankov, direktor Opere.

Balet koji obeležava jubilej, 70 godina od osnivanja, a tim povodom krajem marta naredne godine planirano je izvođenje našeg najčuvenijeg baletskog dela, “Ohridska legenda” Stevana Hristića. Za novembar je zakazano gostovanje austrijske baletske kompanije EuropaBallet iz Sankt Poltena, sa predstavom Amadeus u koreografiji Renata Zanele. Ovu sezonu balet počinje predstavama iz svog klasičnog repertoara.

“Balet u svojim redovima ima fantastične umetnike i velike svoje baletske klasike koje ima na svom repertoaru, poput Žizel, poput Labudovog jezera, poput Krcka, poput Uspavane, Grk Zorba i tako dalje. Da ne nabrajam sve. Publika to prepoznaje. Stoga imamo izuzetno veliku gledanost i posećenost”, istakao je Toni Ranđelović, direktor Baleta.

Tokom ovog leta, kako je rečeno, potpisani su protokoli o saradnji sa makedonskom operom i baletom iz Severne Makedonije, kao i teatrom iz Slovačke, što će rezultirati razmenom predstava i obogoaćenim repertoarom 159. sezone SNP-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.