U Sloveniji preminulo dete ostavljeno u automobilu na suncu

Vatrogasci su izvukli dete iz usijanog automobila, ali nažalost nisu mogli da mu spasu život, saopštila je slovenačka Uprava za zaštitu i spasavanje.

0
64

Prema podacima te uprave, u selu Sv. Lovrenc u opštini Prebold oko 13 časova dete je ostavljeno zaključano u automobilu na suncu, prenosi N1.

Uprkos brzoj intervenciji prolaznika, pružanje prve pomoći i pomoć vatrogasaca PGD Prebold i Sv. Lovrenca, dete je preminulo na licu mesta.

Intervenisao je i helikopter slovenačke vojske.

Informaciju je potvrdio i Igor Novak, predsednik PGD St. Lovrenc. 

On je rekao da je dete već neko vreme bilo u havarisanom automobilu. I pored brze intervencije i prve pomoći, za njega je bilo kasno.

Ana Hojs iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje objasnila je nedavno da dete ima veću telesnu površinu u odnosu na zapreminu tela, zbog čega brže gubi toplotu i ima slabiju sposobnost hlađenja. 

“Osim toga, ono je bespomoćno i ne može samo sebi da pomogne”, upozorila je ona. 

Prema njenim rečima, petnaest minuta u vrelom vozilu može biti previše.

“Ako je automobil parkiran na suncu, čak i za nekoga ko sedi na senovitoj strani, prvih 80 odsto povećanja temperature dešava se u prvih 15 do 30 minuta. To znači da nema vremena za kratak posao, kao što je skok do banke. Ne pomaže ako smo ranije imali uključen klima uređaj. Izmerili su da njegov efekat nestaje nakon samo pet minuta i vozilo počinje da se zagreva”, kazala je ona.

Dodala je da se i na nižim temperaturama, na primer na 21 stepen Celzijusa, u sunčanim danima automobil zagreje za manje od deset minuta do te mere da toplota može da ugrozi život.

(N1)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.