U Skupštini grada danas o budžetu za 2017. godinu

VIDEO K9: Glavna tačka današnje sednice Skupštine grada bila je odluka o budžetu za narednu godinu. I dok vlast tvrdi da je budžet razvojni i da pokriva sve važne potrebe grada, u opoziciji smatraju da je moglo i bolje i drugačije.

0
298

Sa zadovoljstvom danas izlazimo pred odbornike sa predlogom budžeta za narednu godinu, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević navodeći da je reč o budžetu koji je istovremeno i razvojni, ali i socijalno uravnotežen.

On je naveo da je ovaj početni budžet za skoro šest procenata u samom startu veći u odnosu na planirani budžet za 2016. godinu. Do ovog povećanja došlo je iz dva razloga, objašnjava gradonačelnik.

“To je po stavci jedan – tekući prihodi Grada Novog Sada. Oni su u odnosu na 2016. godinu veći za nekih  731.000.000,00 dinara koliko je predviđeno da će biti veći izvorni prihodi grada u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu, a to je pre svega rezultat većeg broja zaposlenih, odnosno većeg obima primanja iz poreza na zarade, doprinosa, ali i zahvaljujući boljoj naplati poreza na imovinu, odnosno svih onih prihoda koje grad ima i to bez povećanja, odnosno sa vrlo malim povećanjem, to je mnogo manje nego što dolazi do povećanja prihoda u budžetu što znači da imamo bolji sveobuhvat imovine na teritoriji grada”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je istakao da finansijsku stabilnsot grada garantuje finansijska disciplina koja je uvedena. Značajno povećanje prihoda u budžetu za 2017. godinu došlo je po osnovu transfera od drugih nivoa vlasti, odnosno od Republike i pokrajine, rekao je Vučević, što će uvećati budžet za milijardu i 260 miliona dinara.

Kako je naveo, više od osam milijardi dinara biće u 2017. usmereno na kapitalna ulaganja.

“Za 2,7% će iz budžeta ići manje za plate zaposlenih, a istovremeno smo uspeli da podignemo plate zaposlenima u Radosnom detinjstvu i zaposlenima u ustanovama kulture i onima koje grad finansira u oblasti socijalne zaštite. To je veliki uspeh za grad Novi Sad, posebno imajući u vidu činjenicu da je najveći teret na platama upravo za Radosno detinjstvo, ondnosno predškolsku ustanovu”, objasnio je Vučević.

Grad je izdvojio i 200 miliona dinara za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa za projekat gradnje javne garaže u Šafarikovoj ulici, rekao je Vučević, a izdvojena su i značajna sredstva za putnu infrastrukturu.

U opozicionoj Demokratskoj stranci kažu daje predlog budžeta dostavljen u suprotnosti sa Zakonom o budžetskom sistemu, ali i Poslovnikom Skupštine grada, budući da je opozicija onemogućena da u roku dostavi amandmane.

“Što se tiče samog budžeta on je tanji nego prošle godine i ono što se definitivno vidi jeste da nedostatak novca u budžetu za 2017. godinu vlast će pokušati da nadometi tako što će zavući ruke u džepove građana i povećati namet preko određenih stavki. Pre svega, tu mislim na porez na imovinu i u 2017. očekujemo da će porez na imovinu biti povećan i na taj način će opteretiti još više i ovako opterećene građane Novog Sada. Što se tiče rashoda definitivno izostaju kapitalni projekti, odnosno kapitalne investicije i ono što zabrinjava jeste da je izdvajanje za zdravstvo do sada na najmanjem mogućem nivou, rekao je dr Veljko Krstonošić, odbornik Demokratske stranke u Skupštini grada. 

Amandmani Demokratstke stranke predviđaju izgradnju gradske bolnice, kaže Krstonošić, navodeći da bi to bilo pravo kapitalno ulaganje, koje bi značajno povećalo kvalitet lečenja Novosađana. Takođe, on je naveo da u budžetu za narednu godinu ponovo nisu previđena sredstva za uklanjanje radioaktivnih gromobrana, a posebno su kritikovali što u budžetu nema planova o izgradnji novih parkinga, ali ni sredstava za razvoj biciklizma.

Protiv budžeta grada za narednu godinu glasali su i radikali.

 

“Mi ne vidimo nikavu suštinsku razliku u onome što se planira za narednu godinu u odnosu na ono čemu smo svedočili poslednjih nekoliko godina. Više puta smo konstatovali da nažalost, Novi Sad se nije razvijao nego je u velikoj meri tavorio. Ono što je naša ključna zamerka jeste činjenica da su izdovjena vrlo skromna izdvajanja za oblast socijalne zaštite za kulturu, sport, zdravstvo i zaštita životne sredine i nikako nismo zadovoljni ovim sredstvima. Mi smo mišljenja da Novi Sad koji ima jedan od najvećih budžeta po glavi stanovnika treba daleko energičnije i konkretnije da pomogne ove oblasti i treba ta sredstva da usmeri na kompletiranje primarne komunalne infrastrukture, rekao je Đurađ Jakšić, odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini grada Novog Sada. 

Skupština grada je, osim razmatranja budžeta, raspravljala i o planovima poslovanja javnih preduzeća, gradskih ustanova i donela niz pratećih odluka koje su neophodne prilikom usvajanja budžeta. Donete su odluke da se odobri zaduživanje JKP “Put” za 300 miliona dinara kod banaka, kao i nekoliko regulacionih planova među kojima je i plan uređenja bloka oko Železničke ulice koji je zanimljiv po tome što se u njemu navodi da i dalje postoji srušena zgrada Komunalne banke u Narodnih heroja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.