U školi se uči, igra i druži

VIDEO K9: Samo dve državne osnovne škole u Novom Sadu, i to u prvom i drugom razredu, rade po sistemu celodnevne nastave. U OŠ "Branko Radičević" već deset godina deca uče, rade domaći i igraju se od osam do 16 časova, a kada odu kući nemaju nikakve školske obaveze.

0
676

Sistem celodnevne nastave školaraca odobrilo je resorno ministarstvo za samo prva dva razreda u Osnovnoj školi “Branko Radičević” i to za jedno ili dva odeljenja po godini.

On je koncipiran tako da deca donesu udžbenike u ponedeljak u školu i kući ih nose tek u petak. To znači da sve obaveze u vezi sa nastavom deca urade u školi, a imaju vremena i za igru i druženje s drugarima iz razreda.

“Roditelji kad dođu u 16 sati po njih su slobodni da kvalitetno provedu vreme sa svojom decom, da se igraju, zanimaju, druže. Da deca mogu na svoje treninge i obaveze”, rekla je Tamara Ujfaluši, učiteljica OŠ “Branko Radičević”.

Roditelji dovode decu u osam ujutru u školu i mališani prvo idu na doručak, zatim počinju nastavne aktivnosti, koje se smenjuju sa vannastavnim, a to je obično igra u školskom dvorištu. Sledi ručak i učenje, a imaju i užinu u po podnevnim satima.

“Deca su jako zadovoljna i srećna. Vrlo rado provode ceo dan u školi. Čak se desi da kad krenu u 16 časova kućama, već smo završili. Što je nama, naravno sjajno”, navela je Ujfaluši.

Ovakav sistem rado su prihvatili i roditelji i učitelji, a posebno deca i dosadašnje iskustvo nastvanog kolektiva govori da su učenici koji pohađaju celodnevnu nastevu daleko rasterećenija i opuštenija kako u savladavanju gradiva, tako i kod kuće.

“Pokazalo se izuzetno dobro, kao jedan odličan temelj za usvajanje znanja i radnih navika, tako da u treći razred kad deca odu, odu s vrlo velikim znanjem”, kazala je učiteljica.

Deca mnogo efikasnije rade domaće zadatke, jer to čine kroz igru i kvizove, ističu u školi. Pomoć imaju uvek na raspolaganju i napredak svakog pojedinačno je vidljiv, kaže učiteljica. Ona napominje da u školi roditelji imaju mogućnost da im dete pohađa produženi boravak koji se razlikuje od celodnevne nastave, jer boravak nije svakodnevno i obaveznan.

“Produženi boravak je namenjen za decu koja idu u klasičnu nastavu i onda posle nastave mogu da budu u boravku, odnosno ako idu posle podne na nastavu, oni su već od sedam ujutru u boravku”, istakla je Ujfaluši.

Od jeseni će u ovoj školi ponovo biti formirano odeljenje za celodnevnu nastavu u prvom razredu. Za sada broj mesta nije još potpuno popunjen, tako da roditelji mogu svoju decu da upišu u ovu školu ako žele da im mališani od malena steknu radne navike i da sa osmehom idu i vraćaju se iz škole.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.