U sezonu odgovornim pecanjem

VIDEO K9: Vremenski uslovi još su nepovoljni za početak ribolovačke sezone, a u toku je i zabrana na ribolov pojedinih vrsta koje su u fazi mrešćenja. Ove zabrane važno je ispoštovati kako bi obogatili riblji fond u našim osiromašenim vodama, te vrste koje se sada mreste ne dožive sudbinu bele ribe, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine u emisiji Otvoreni ekran.

0
319

Popuštanje zime i, pre svega, otapanje leda na vodotocima i stajaćicama, izmamiće na obale i ljubitelje pecanja.

Ribolovačke dozvole su dostupne, a prema rečima Dušana Jovanović, nakon još jednog, nešto slabijeg zahlađenja koje nas, prema najavama meteorologa, očekuje početkom marta, počeće i prava ribolovna sezona.

“Sad trenutno još uvek nisu nekakvi posebni uslovi, riba se malo oporavlja od onog leda okovanog. Na Kanalu je, barem na ovom delu kod Novog Sada, led otišao, međutim na nekim drugim manjim rukavcima ne. Konkretno u Petrovaradinu ima još 20 cm leda na petrovaradinskom dunavcu, a ima i dosta drugih zaleđenih delova Kanala. Sam Dunav, naravno, nema više leda, Tisa, valjda, ima još malo, ali u principu, još to nije vreme za ribolov”, rekao je Jovanović.

Jovanović je ribolovce upozorio i da je od 1. februara na snazi zabrana ribolova na štuku, a da od 1. marta počinje zabrana i za smuđa, što je važno kako bi se ove ribe izmrestile i malo obogatile proređeni riblji fond u našim vodama.

“A bela riba, ona je, koliko ja vidim, proterana iz Novg Sada. Ranijih godina smo imali jako puno ribolovaca i tokom cele zime tu na keju, tu se lovila bela riba, bilo je tu znatno jato. Međutim, nešto se desilo, ta riba je migrirala odatle. Bila je jedna “lepa” akcija ribara, kada su počistili svu tu belu ribu, ranijih godina, onda kada je Neoplanta otkupljivala sve moguće ribe za riblje paštete i od tog doba tu zimovnik bele ribe nije, pa tako nema ni ribolovaca”, naveo je Jovanović.

Umesto nedozvoljenog izlova, pecarošima je ovaj period prilika da pripreme pribor za lepše dane i novu ribolovnu sezonu.

“Čestiti pecaroši, oni koji vode računa o svom priboru, sve u nameni da bi što lakše upecali tu neku zamišljenu našu ribu, malu, veliku, nije bitno, sada je vreme da se taj pribor malo obnavlja. Da se promene najloni, da se naprave novi vezovi, da se malo očiste štapovi, otvore i podmažu mašinice. Ako ne znamo sami, ima tu par servisa u Novom Sadu koji to vrlo kvalitetno urade. Da se to popravi, jer uvek toga ima, uvek nešto strada u toku godine”, kazao je Jovanović.

Jovanović je podsetio ribolovce da ne zabacuju udice pre nego što nabave ribolovačke dozvole, a da tokom pecanja obavezno poštuju propise o količini i vrstama ribe koje je dozvoljeno loviti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.