U saobraćaj bezbedno vršnjaci

VIDEO K9: U Tehničkoj školi Mileva Marić Ajnštajn počeo je program koji će omogućiti vršnjačku edukaciju učenika prvih razreda novosadskih srednjih škola o opasnostima zbog kojih mladi najčešće stradaju u saobraćaju. Projekat pod nazivom U saobraćaj bezbedno vršnjaci realizuje Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju uz podršku gradske kancelarije za mlade.

0
404

Više od 40% svih žrtava saobraćajnoh nezgoda su mladi uzrasta od 16 do 24 godine i projekat U saobraćaj bezbedno vršnjaci namenjen je upravo njihovoj edukaciji.

Sam projekat podrazumeva vršnjačku edukaciju učenika prvih razreda srednjih škola kojima bi se ukazalo na opasnosti usled korišćenja mobilnih telefona u saobraćaju, kao i na posledice usled nekorišćenja sigurnosnog pojasa, odnosno kacige.

“Ono što je bitno jeste da se oni do ove uzrasne kategorije u saobraćaju pojavljuju i javljaju kao pešaci, biciklisti i putnici u automobilima i tek sticanjem njihovog starosnog uslova oni postaju i potencijalni vozači, najpre mopeda, motocikla, a kasnije i drugih vozila. Zato je ovo prava prilika da se njima samima sada i, kasnije, budućim vozačima, ukaže na te opasnosti i samim tim da se ukaže na uzroke, greške i na faktore bezbednosti saobraćaja”, rekla je Dragana Marković, Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju.

Projekat je osmišljen tako da po dva delegirana učenika prvog razreda iz svake od novosadskih srednjih škola prisustvije edukaciji koju sprovode edukatori Centra, a ovako obučeni srednjoškolci svoja saznanja preneće vršnjacima u svojim školama. Prva obuka vršnjačkih edukatora sprovedena je u Srednoj školi Mileva Marić Ajnštajn, a planirane su još dve ovakve u drugim školama.

“Kroz ovu edukaciju učenici će imati priliku da, kako kroz svoje uključivanje u ovu obuku, steći će prošireno znanje o učešću u saobraćaju i oni će moći kasnije kroz realizaciju predavanja da na jedan adekvatan i savremen način svojim vršnjacima približe opasnosti u saobraćaju u cilju povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju”, rekla je Marković. 

Uzroci crne startistike koja mlade svrstava u jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju su brojni, a među njima je, smatraju organizatori ovog projekta, nedovoljno ulaganje u edukaciju i prevenciju.

“Tako da ova edukacija zaista je neophodna. Već u startu edukovati mlad naraštaj kako da se ponašaju u saobraćaju, kako da, jednostavno, kultura saobraćaja treba da se podigne na jedan viši nivo”, rekao je Stanko Matić, direktor TŠ Mileva Marić Ajnštajn.

Situacija na terenu govori da su promene neophodne, s obzirom na činjenice da vozači sa jednom godinom iskustva izazivaju tri puta više saobraćajnih nezgoda nego iskusni vozači, te da mladi značajno stradaju i kao putnici u vozilima kojima upravljaju njihovi vršnjaci.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.