U pripravnosti zbog poplava

VIDEO K9: Dugotrajne padavine dovele su do bujanja reka, a proteklog vikenda najkritičnije je bilo na području Novog pazara i Tutina, u blizini reka Raške, Jošanice i Vidrenjaka u kojoj je život izgubio dvogodišnji dečak. Srbijavode su proglasile vanrednu odbranu od poplava na više lokacija.

0
14

Za meštane Novog Pazara i Tutina protekli vikend protekoa je u strahu, a mnogima od njih nabujale reke, Raška, Jošanica i Vidrenjak odnele su skoro sve što su imali. Vodostaji su se danas stabilizovali, ali gradske i republičke institucije su, kako je rečeno, spremne da reaguju s obzirom da se padavine najavljuju i u narednim danima. Pripadnici Vojske Srbije hitno su angažovani  na borbi sa posledicama vremenskih nepogoda, prema naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, a sinoć su ugrožena područja obišli ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije.
“Mi smo na raspolaganju u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Sektorom za vanredne situacije, lokalnim samoupravama u Novom Pazaru i Tutinu da pomognemo sve što treba. U Novom Pazaru smo angažovali deo ljudstva i mehanizacije od strane Vojske Srbije u skladu sa zahtevom Štaba za vanredne situacije Opštine Novi Pazar. Ovde smo sa predsednikom Opštine Tutin još jednom da potvrdimo da će, ako nešto bude trebalo, Vojska Srbije, u skladu sa svojim kapacitetima, sve uraditi u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.”

Vučević je dodao da državni organi sarađuju u borbi sa vremenskim nepogodama bez obzira na resore i na to o kom je delu Srbije reč. Takođe je upozorio da posledice poplava često imaju uzroke i u ponašanju građana koji grade objekte na mestima gde to nije dozvoljeno ili bacaju otpad u rečna korita.

Za kratko vreme obilna kiša napravila je veliku materijalnu štetu u ovim opštinama, a prioriteti pripadnika Vojvske Srbije su spašavanje ljudskih života i zaštita materijalnih sredstava, rekao je načelnik Generalštaba.

Sve službe Srbijavode i vodoprivrednih preduzeća su na terenu sa mehanizacijom, a uvedena su i dežurstva te, kako je saopšteno, preduzimaju mere u cilju odbrane od poplava. Prištinski mediji prenose da su obilne kiše dovele i do poplava u nekoliko gradova na severu Kosova i Metohije, a slična je situacija i u pojedinim opštinama južno od Ibra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.