U pravcu niskougljenične ekonomije

VIDEO K9: Ušteda energije i resursa jedan je od prioriteta u zaštiti životne sredine i prelasku ka niskougljeničnoj ekonomiji. U tom cilju Pokrajinski sekretarijat za energetiku orijentisan je na podršku razvojnim projektima u oblasti obnovljivih izvora energije.

0
10

“Zaštita životne sredine i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove visoko je na lestvici prioriteta Vlade Srbije, a prvi značajan korak je napravljen u martu, kada je usvojen Zakon o klimatskim promenama koji, između ostalog, propisuje usvajanje Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će obezbediti osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije u privredi”.

Ovo je, između ostalog, rečeno na prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene Vlade Srbije, u čijem radu je učestvovao i pokrajinski sekretar za energetiku Ognjen Bijelić.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj je jedan od dvanaest pokrajinskih sekretarijata koje blisko sarađuje sa resornim ministarstvom i uglavnom subvencioniše razvojne projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, kaže v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za inspekcijski nadzor u energetici prof. dr Saša Igić.

Višegodišnji projekt ovog sekretarijata je i uvođenje štedljive rasvete u objektima u javnoj svojini za koji je u 2021. godini iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 45 miliona dinara, podsetio je Igić.

On je dodao da za ovaj projekat koji štedi energiju i resurse vlada velika zainteresovanost i veoma je uspešan.

Na sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene podržana je izrada Studije o prvim koracima pravedne tranzicije ka niskougljeničnoj ekonomiji i izraženo očekivanje da će zajedničkim radom resornih ministarstava i sekretarijata biti ubrzana izrada i usvajanje svih važnih dokumenata i pre planiranog roka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.