U Požegi četvrta runda dijaloga o Stepincu

U hrvatskom gradu Požega, nekada Slavonskoj Požegi, počinje dvodnevni sastanak, četvrti po redu, Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata.

0
380

Alozije Stepinac je proglašen blaženim, a Rimokatolička crkva je pokrenula proceduru njegove kanonizacije, čemu se Srpska pravoslavna crkva žestoko protivi, jer ga smatra odgovornim za zločine koji su počinjeni nad manjinskim narodima u Hrvatskoj za vreme NDH i Ante Pavelića.

Zbog suprotstavljenih stavova dveju crkava o liku i delu Stepinca, papa Franja je inicirao formiranje Mešovite komisije od predstavnika SPC i Katoličke crkve u Hrvatskoj, koja ima zadatak da ukrsti istorijske argumente i rasvetli ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Time je praktično papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinca, dok Komisija ne okonča dijalog.

Analitičari ocenjuju da je reč o veoma složenim razgovorima o jednom od najvažnijih istorijskih pitanja između dveju crkava.

Inače, članovi komisije obavezali su se na ćutanje i to se poštuje, pa u javnosti, osim da se komisija sastaje i da je dijalog u toku, nema drugih informacija.

U uskršnjem intervjuu za Politiku, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije kaže da od dijaloga, ako je iskren i istinoljubiv, ne može biti štete, nego samo koristi.

Veruje da je predlogom za osnivanje pomenute komisije za dijalog o kardinalu Stepincu, pa upravo očekivao dijalog kakav vode članovi Mešovite komisije.

Mitropolit napominje da ni sam nije siguran da li su na polovini rada, te ističe da mnoga ključna pitanja i periodi nisu razmatrani, kao i da je rezultat dijalog još neizvestan.

„Mi ne znamo kakvu će odluku papa doneti. Kao što patrijarh reče, kakva god da bude, katolike će obavezivati, a mi ćemo biti zadovoljni ili nezadovoljni”, rekao je Porfirije.

Prvi sastanak Komisije održan je u Vatikanu jula prošle godine, predviđeno je da će njen rad trajati godinu dana, te da će u tom periodu biti održano šest sastanaka.

Prvi sastanak u Vatikanu je bio konstitutivnog i orijentacionog karaktera, na kojem su postavljeni okviri, program i metode rada komisije.

Na drugom sastanku, oktobra prošle godine u Zagrebu, razmatrano je delovanje Stepinca u razdoblju do Drugog svetskog rata, to jest, do 1941. godine.

Treći sastanak komisije održan je februara ove godine u Novom Sadu i na njemu je razmatran odnos Stepinca prema Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Očekuje se da će na četvrtom sastanku u Požegi biti razmatran odnos Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da bi tokom petog, koji bi trebalo da bude održan u Podgorici, bio analaziran odnos poratne, komunističke vlasti prema kardinalu Stepincu i period navodno montiranog suđenja.

Šesti susret predviđen je da ponovo bude održan u Rimu, gde bi trebalo da se rezimiraju prethodni susreti i donesu odgovarajući zaključci i mišljenja.

Upravo od tih zaključaka zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

Prema mišljenju sagovornika Tanjuga predstojeća runda dijaloga biće najteža za pregovore jer se mišljenja i pogledi SPC i Katoličke crkve prema pitanju prošlosti najviše razilaze.

Među sagovornicima Tanjuga ima i onih koji veruju da će dijalog biti produžen na više od šest rundi, odnosno da će trajati duže od jedne godine.

Svi su, međutim, jednoglasni u tome da se dijalog predstavnika dveju crkava i eksperata odvija u veoma ozbiljnoj i konstruktivnoj atmosferi, ali da njegov eventualni produžetak nikako neće odgovarati hrvatskoj strani koja smatra da je sve samo puka formalnost ili bar tako pokušavaju to da predstave. (Tanjug, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.