U porastu nasilje prema deci

VIDEO K9: Danas obeležavamo „Međunarodni dan Dečijih prava“. Na današnji dan 1959. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je „Dekleraciju o pravima deteta“, a trideset godina kasnije i „Konvenciju o pravima deteta“.

0
21

Na kraju 2019. godine u porodičnom i domskom smeštaju, prema podacima organizacije „SOS dečija sela Srbije“, bilo je  skoro 6.000 dece i mladih bez roditeljskog staranja.

Kao najčešći razlog njihovog boravka navodi se neadekvatno roditeljsko staranje. Podaci takođe ukazuju na kontinuiran rast broja dece u sistemu socijalne zaštite u proteklih pet godina, dok je, u istom periodu, u opštoj populaciji broj dece u Srbiji smanjen. Posebno se ističe značajan porast broja najmlađih, uzrasta od 0 do 2 godine, na alternativnom staranju.

Pokrajinski zaštitnik građana ukazao je da je globalna zdravstvena kriza učinila da društvene razlike i potreba da se ulaže u sistem podrške za svako dete postanu još uočljivije.

Naročito je veći stepen ugroženosti prava dece koja žive u teškim ekonomskim I socijalnim uslovima. Ombudsman je uočio da je tokom ove godine značajno uvećan broj slučajeva nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece od strane odraslih, pre svega roditelja i staratelja, a posebno je seksualno nasilje prisutnije među svim oblicima najgrubljeg kršenja prava deteta.

Od ukupnog broja medijskih napisa koje ombudsman prati, prošle godine dve trećine slučajeva nasilja prema deci odvijalo se u vršnjačkim odnosima, dok je u prvoj polovini 2020. godine 84 odsto slučajeva nasilja prema deci izvršila odrasla osoba.

Period izolacije i škole na daljinu učinio je vidljivijim nasilje u porodici prema deci – u periodu od 16. marta do 6. maja ove godine 91 odsto slučajeva medijskog izveštavanja govori da su nasilje počinile odrasle osobe bliske ili poznate detetu, dok je u istom periodu godinu dana ranije, vršnjačko nasilje bilo podjednako zastupljeno kao i nasilje od strane odraslog prema detetu.

Iskustvo Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, kako je saopšteno, iznova potvrđuje da je za punu zaštitu prava deteta nužno preduzeti sve potrebne korake ka unapređenju saradnje i zajedničkog delovanja aktera iz sistema obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, pravosuđa te drugih oblasti čiji centar pažnje treba da bude dobrobit deteta.

Podjednako važan je i razvoj preventivnih programa i usluga u zajednici namenjenih podršci deci, roditeljima i porodici, a u ovom segmentu naročiti je doprinos koji daju organizacije civilnog društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.