U ponedeljak Svetski dan borbe protiv droge

VIDEO K9: U ponedeljak, 26. juna, obeležava se Svetski dan borbe protiv droge, a tim povodom Centar "Duga" iz Novog Sada, koji se bavi lečenjem bolesti zavisnosti, organizovaće razne aktivnosti.

0
556

U okviru projekta “In je biti clean” koji Centar “Duga” sprovodi četiri godine u cilju borbe protiv bolesti zavisnosti, povodom Svetskog dana borbe protiv droge u ponedeljak 26. juna biće organizovane dve akcije, od 12 sati na Štrandu i od 18 sati u Zmaj Jovinoj ulici.

“Ideja je da od naših sugrađana pokušamo da prikupimo nove ideje za projekat “In je biti clean”. Da li imaju neku preventivnu novu ideju, nešto čime bi nas motivisali da radimo dalje, bilo šta što bi doneli osmehom, stavom ili bilo čime i da zapišemo to što su doneli na jedan papir. Mi ćemo im omogućiti papire, markere, boje i sve što je potrebno, svi ćemo tamo šarati i na kraju ćemo najzanimljivije poruke uobličiti i napraviti jedan veliki kolaž od toga”, naveo je Aleksandar Janić iz Centra “Duga”.

Centar “Duga” se devet godina bavi lečenjem bolesti zavisnosti od alkoholizma, kocke i droge, a sa novim zavisnicima upravo rade i provode vreme bivši izlečeni narkomani. Kroz Terapijsku zajednicu “Duga” do sada je prošlo više od 200 zavisnika, a najveći broj njih danas živi potpuno nove živote.

“Potrebno je vreme, ja to kažem simbolično, da se vratiš na raskrsnicu gde si pogrešno skrenuo. Za to su potrebni uslovi, za to je potrebna kontrola, izolacija. Mogu da kažem i na svom primeru, jer sam ja imao problem 18 godina, nismo ovde da se odviknemo od zavisnosti, nego da naučimo da budemo ljudi, to nekako ide zajedno”, kazao je Janić.

Momci i devojke koji se leče, u Centru borave od 12 do 16 meseci, baveći se društveno korisnim radom, radeći baštenske poslove, bravariju, stolariju, spremajući obroke, a kada je potrebno, Novosađanima obezbeđuju prevoz i pomažu u selidbama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.