U ponedeljak protest studenata Medicinskog fakulteta

VIDEO K9: Studenati Medicinskog fakulteta u Novom Sadu najavili su za ponedeljak proteste zbog rešenja koje je Ministarstvo prosvete uputilo o izboru dekana ove ustanove.

569

Ministarstvo prosvete naložilo je krajem februara Medicinskom fakultetu da ponovo sprovede izbor dekana, a odluku kojom je prof. dr Snežana Brkić na tu funkciju reizabrana sredinom prošle godine stavi van snage.

Revoltirani ovom odlukom, studenti ovog fakulteta najavili su protest u ponedeljak 18. marta u 14 časova na platou ispred Medicinskog fakulteta, na kojem će im se, kako kažu, priključiti i njihovi profesori.

“Na tim izborima sadašnji kolegijum dekana dobio je podršku većine i nastavnika i apsolutnu podršku studenata i nenastavnog osoblja. Međutim, što svima bode oči, to je da, kao u nekoj eri demokratije, vi imate situaciju da nije bitno šta misle većina članova određene institucije, nego da je nešto drugo ipak bitnije”, rekao je David Ivanov ispred Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta.

Snežana Brkić je, podsetimo, za dekanicu Medicinskog fakulteta reizabrana na sednici Saveta fakulteta 2. jula prošle godine, na prvom zasedanju tog tela na kojem je uspostavljen kvorum nakon nekoliko neuspešnih sednica. Međutim sada, posle 8 meseci, Pokrajina i Vlada menjaju odluku sa ove sednice.

“Posle nekoliko sednica gde nismo imali kvorum za održavanje, jer znate, kada su ovakve odluke u pitanju nije dovoljna da bude većina ukupnog broja, odnosno 50 plus jedan član, nego 2/3 većina i te sednice smo imali tu potrebnu većinu. Neposredno pre nego što je trebalo da počne glasanje, jedan član je napustio sednicu misleći da on time oduzima kvorum i da će zaustaviti izbor za dekana, što se nije desilo”, naveo je Ivanov.

On je podsetio da dekana bira i razrešava Savet fakulteta, koji čine predstavnici nastavnog i nenastavnog osoblja, predstavnici osnivača, četiri studenta i direktor Kliničkog centra Vojvodine.

Studenti, prema njegovim rečima, zahtevaju, da odluka nadležnog Pokrajinskog sekretarijata, koju je kasnije potvrdilo i Ministarstvo prosvete, bude poništena i da bude ispoštovana odluka Saveta. U suprotnom, najavljuju proteste do ispunjenja ovih zahteva.

“Vidimo da je ovo jedini način da privučemo pažnju javnosti i da ukažemo na stvari koje su se dešavale i da onda se pokuša doći do nekog rešenja, jer smatramo da smo mi sada, studenti, jedini koji to možemo da rešimo i da smo mi centralni i treba da budemo centralna tema jednoj visokoškolskoj instituciji, fakultetu, pokrajinskom sekretarijatu, a vidimo da to poslednjih meseci svakako nismo”, kazao je Ivanov.

Ivanov je istakao da njihovi protesti nemaju političku pozadinu, nego isključivo predstavljaju borbu studenata da se njihove i odluke njihovih profesora poštuju, kao i da neće dozvoliti da, kako je naveo, “oni koji nisu ni kročili na njihov fakultet, budu ti koji će odlučivati o njihovoj budućnosti”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.