U ponedeljak Euromelanoma dan

VIDEO K9: Kroz preventivne preglede Dom zdravlja "Novi Sad" će u ponedeljak učestvovati u evropskoj akciji ranog otkrivanja melanoma.

0
28

Euromelanoma dan obeležava se 13. juna godine i deo je evropske kampanje protiv raka kože.

Ove godine, pod sloganom “Rak kože nije do godina, već do UV zračenja”, kampanja je usmerena ka prevenciji i edukaciji stanovništva o pravilnom ponašanju na suncu, značaju samopregleda i ranog otkrivanja melanoma, poručujuiz Doma zdravlja Novi Sad.

Posebna pažnja posvećena je faktorima rizika za nastanak ovog malignog tumora. Nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pandemijom, na Euromelanoma dan biće organizovani besplatni dermatološki pregledi.

Dom zdravlja “Novi Sad” i ove godine učestvuje u evropskoj akciji ranog otkrivanja melanoma, te će pacijenti koji su se ranije zakazali putem sajta Euromelanoma Srbija, biti pregledani u ponedeljak, bez uputa i zdravstvene knjižice. Dermatolozi Doma zdravlja “Novi Sad” podsećaju da je stopa obolevanja od melanoma u stalnom porastu i apeluju na sve, a posebno na one koji su u rizičnoj grupi da zakažu pregled u redovnom terminu.

Poražavajuća statistika govori da se u našoj zemlji, 80 odsto pacijenata javi u kasnoj fazi, kada je melanom uznapredovao i proširio se na limfne čvorove I druge organe, te lekari podsećaju da je rak kože jedini rak koji se vidi golim okom i da se u slučaju svake promene na koži, hitno jave radi dalje dijagnostike.

Akciju Euromelanoma dan u našoj zemlji sprovodi Udruženjed dermatovenerologa Srbije uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.