U ponedeljak besplatni pregledi kože

VIDEO K9: Rak kože se može videti, a tumor je izlečiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi, zato bi svaki čovek trebalo sam, redovno, da pregleda svoju kožu, ističu dermatolozi. Povodom obeležavanja 8. maja, Dana euromelanoma, u ponedeljak će biti organizovani besplatni skrining pregledi u gradovima širom Srbije, među kojima je i Novi Sad.

0
850

Rak kože najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina i osoba koje se produženo i intenzivno izlažu suncu.

Najvećem riziku izložene su osobe sa svetlom kožom, podložne opekotinama od sunca, osobe koje imaju više od 50 mladeža, koje su imale opekotine od sunca u detinjstvu, zatim osobe koje provode dosta vremena na suncu, koje su izložene intenzivnom suncu tokom kratkog vremenskog perioda, koriste ili su koristile solarijum, kao i osobe čiji je bliži srodnik imao rak kože i koje su imale transplantaciju organa.

Redovni samopregledi su od velike važnosti, ističu dermatolozi, zato što je rak kože u većini slučajeva vidljiv.

“Prvo i osnovno je menjanje postojećih mladeža, kad oni promene oblik, boju, veličinu, svrbe, treba se obratiti lekaru. Često to bude bezazleno, ali je neophodno da se takav mladež iskontroliše. Primeti li se nova promena koja je čudne boje ili brzo raste, takođe zahteva pregled. U dečijem uzrastu pojavu novih mladeža koji brzo rastu ili velikih urođenih mladeža takođe treba povremeno prekontrolisati da li je sve u redu, što se tiče dečije populacije”, rekla je dr Jadranka Janković, specijalista dermatolog.

Postoje različiti tipovi raka kože. Najopasniji od svih je malanom, koji je izlečiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Prema podacima Instituta Batut, broj obolelih se svakih 5 godina povećava za 20 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja stanovništva UV zračenju u prethodnih 50 godina. Poseban problem je što se veliki broj tumora dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe.

“Međutim problem koji postoji kod nas je visok procenat otkrivanja melanoma u kasnijoj fazi, što je veoma opasno, jer onda je rizk za širenje bolesti veći. Oko 40% se otkrije u odmakloj fazi melanoma, a tad je opasnost od širenja krvnim i limfnim putem u druge organe veća, ishod je neizvesniji, lečenje duže”, navela je dr Janković.

Dermatolozi predlažu da bi odrasle osobe trebalo jednom godišnje da obavljaju preventivne preglede kože.

Povodom obeležavanja 8. maja, Dana euromelanoma, u ponedeljak će biti organizovani besplatni skrining pregledi i u Novom Sadu. Kampanja Euromelanom se organizuje godinama unazad sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju preventivnih pregleda i ranog otkrivanja kožnih tumora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.