U planu uređenje Donje Tvrđave

VIDEO K9: Grad planira da uredi parter na lokalitetu Donja Tvrđava u Ulici Prote Mihaldžića u Petrovaradinu, na mestu gde su pronađeni ostaci dve kasarne s kraja 17. i početka 18. veka.

0
45

Pronađeni arhitektonski ostataci dve kasarne u Ulici Prote Mihaldžića, koje su građene na prelzu iz 17. u 18. vek, predstavljaju izuzetno vredne nalaze koji svedoče o prvoj fazi gradnje Petrovaradinske tvrđave, te je stoga neophodo da se oni zaštite i prezentuju tako što će se pristupiti parternom uređenju ovog lokaliteta, smatraju u Gradskoj upravi.

S obzirom da se radi o zaštićenom području, Zavod za zaštitu spomenika kluture Grada Novog Sada izradio je uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite – za izradu projekta konzervacije, prezentacije i interpretacije pronađenih arhitektonskih ostataka dve kasarne na lokalitetu Donja Petrovaradinska Tvrđava sa podrgrađem, a u skaldu sa ovim dokumentom urađena je i predmetna tehnička dokumnetacija, procenjene vrednosti milion dinara.

Prema tehničkoj dokumnetaciji za parterno uređenje sa izradom projekta konzervacije, prezentacije i interpretacije arhitektonskih ostataka kasarne na lokalitetu Donja Tvrđava u Ulici Prote Mihaldžića u Petrovaradinu, neophodno je očuvati i zaštiti kulturno-istorijske, naučno i obrazovne vrednosti lokaliteta i uskladiti koncept prezentacije, pa pored izlaganja fizičkih ostataka kroz savremene vidove interpretacije dočarati prošlost kroz rekonstrukcije objekta, života i rada u njima.

Javni prostor koji će, kako je navedeno, biti namenjen pešacima sa kvalitetno ukoplenjom prezentacijom i interpretacijom pronađenih arheoloških ostataka, kao jedne od arheoloških stanica budućeg muzeja na otvorenom.

Izvan predmetnog prostora biće formirane i funkcionalne podceline planirane kao arheološke stanice uokvirukojih će biti obezbeđen prostor za okupljanje, sedenje, izlaganje na otvorenom i interpretaciju.

Pored svega ovoga, predivđenoje i uređenje atmosferske kanalizacije kao i javno i dekorativno osvetljenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.