U planu sadnja novog koprivića u centru

VIDEO K9: Prestanak zaštite spomenika prirode „Koprivić u centru Novog Sada“ biće i zvanično usvojen jer je ovo drvo, staro 130 godina, oboreno u julskom nevremenu. Na njegovom mestu planirana je sadnja novog koprivića, a širom grada izdanaka stradalog simbola grada, rečeno je juče na sednici Saveta za zaštitu životne sredine.

0
22

Članovi Saveta za zaštitu životne sredine Skupštine Novog Sada prihvatili su juče Predlogu rešenja o prestanku zaštite spomenika prirode „Koprivić u centru Novog Sada“.

Prilikom obrazlaganja, na sednici je rečeno da je, tokom olujnog neveremena koje je zahvatilo Novi Sad 21. jula ove godine, došlo do prelamanja zaštićenog stabla Spomenika prirode ,,Koprivić u centru Novog Sada“.

Podsetimo, Radna grupa koju je obrazovala Gradska uprava za zaštitu životne sredine, nakon nevremena izašla je na teren i konstatatovala da je i pored primenjenih mera ojačavanja debla čeličnim šipkama i osiguranja krošnje sajlama, usled udara jakog olujnog vetra došlo do pucanja i cepanja debla na sredini njegove visine, što je dovelo do pada cele krošnje. Tada je konstatovano je da su oštećenja stabla velika i da je nemoguće izvršiti sanaciju i revitalizaciju 130 godina starog koprivića.

Članovi Saveta su juče dali i saglasnost na Odluku o izmenama Programa rada i finansijskog plana Agencije za energetiku Grada Novog Sada za ovu godinu. Sredstva od 500.000 dinara su namenjena za projektno-tehničku dokumentaciju za energetsku sanaciju Vrtića “Pinokio” u Begeču u cilju konkurisanja na Javni poziv za dodelu sredstava radi finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja koji je raspisalo Ministarstva rudarstva i energetike.

O ovim predlozima poslednju reč će dati odbornici gradskog parlameta na sednici u ponedeljak, 16. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.