U planu aerodrom kod Novog Sada

VIDEO K9: Kod Novog Sada i kod Dobanovaca trebala bi biti izgrađena dva nova međunarodna aerodroma. Ovo je predviđeno Nacrtom Prostornog plana Srbije od 2021. do 2035. godine, koju je objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a koji je od danas na javnom uvidu.

0
34

Gradnja aerodroma kod Novog Sada je, prema Nacrtu Prostornog plana Srbije od 2021. do 2035. godine, planirana na lokaciji oko 15 km jugoistočno od grada, u neposrednoj blizini auto-puta A1, na potezu Kovilj – Šajkaš – Budisava, sa obuhvatom od oko 300 ha i kodnom oznakom aerodroma 4E, prenela je E Kapija.

U dokumentaciji je navedeno i da neposredna blizina pruge predstavlja perspektivu za razvoj robnog, multimodalnog transporta.

Kada je reč aerodromu kod Beograda, predviđena je nova lokacija na 10 km zapadno od aerodroma Nikola Tesla, 24 km od glavnog grada, u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac – Dobanovci – Deč.

Kompleks bi trebalo da bude površine oko 1.100 ha, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i Kodnom oznakom aerodroma 4F.

Planom su predviđeni radovi i na postojećim aerodromima u Surčinu, Nišu, i Kraljevu i Prištini, na izgradnji ili dogradnji novih i postojećih objekata, kao i izgradnji ili rekonstrukciji nove i postojeće infrastrukture. Nacrt Prostornog plana Srbije do 2035. godinena javnom uvidu je do 5. maja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.