U Pirotu vanredno stanje zbog amonijaka

VIDEO K9: Dan nakon curenja amonijaka zbog iskliznuća teretnog voza u čijim je vagonima prevožen ovaj gas, u Piroti je i dalje na snazi vanredno stanje. Građani su uglavnom u kućama i čekaju nova uputstva nadležnih koji su demantovali prvobitnu informaciju da je amonijak dospeo i u reku Nišavu.

0
11

Više od 50 osoba sa simptomima trovanja amonijakom, među kojima ima i dece, potražilo je lekarsku pomoć u Pirotu i u Nišu nakon iskliznuća voza i prevrtanja cisterne sa ovim gasom.

Pacijenti su van životne opasnosti, a iz Kriznog štaba u Pirotu saopšteno je da je u Pirotu zadržano još pet pacijenata, a u Nišu još šest. Pirotska policija potvrdila je za javni medijski servis da je u blizini mesta prevrtanja cisterne sa amonijakom jutros pronađeno telo muškarca. Iz policije apeluju na građane koji žive u blizini da ne napuštaju domove i da ne izlaze napolje, a iz Ministarstva zaštite životne sredine je saopšteno da da prati situaciju na terenu, kao i da merenja zagađujućih materija i monitoring sprovode Institut za metalurgiju iz Bora i Agencija za zaštitu životne sredine. BBC prenosi da je iz Eliksir grupe, kompanije iz Šapca koja je vlasnik amonijaka, saopšteno da još uvek nije procenjeno koliko je amonijaka iscurelo, ali da se pretpostavlja „oko 20 tona”. Takođe navode da su iskliznula četiri od ukupno 20 vagona teretnog voza, od kojih je kod dva došlo i do prevrtanja, a da je iz jednog od prevrnutih vagona, usled težih oštećenja, došlo do curenja amonijaka. U Pirotu danas ne rade vrtići, škole i javne ustanove, a vlasti će odlučiti kada će ponovo biti otvorene. Gradonačelnik Pirota i šef Kriznog štaba Vladan Vasić izjavio je sinoć za Južne vesti da je amonijak verovatno procureo u Nišavu iz jedne od cisterni što bi moglo dovesti do posledica i po biljni i životinjski sveta, ali je sa sednice Kriznog štaba danas saopšteno da je izvršeno merenje na pet lokacija, da u vazduhu nema amonijaka, kao i da amonijak iz oštećene cisterne nije došao u dodir sa Nišavom, ali da iz preventivnih razloga bar još nekoliko sati nizvodno od Pirota ne bi trebalo vodu iz česme.

Zavod za javno zdravlje Pirot objavio je da je voda iz javnog vodovoda Pirot i Bela Palanka, kao i u seoskim vodovodima najbližim mestu havarije, hemijski ispravna i da može da se koristi za piće i pripremu hrane. Podsetimo, teretni voz sa 20 vagona amonijaka iskliznuo je iz šina u nedelju popodne na delu magistralne pruge Niš – Dimitrovgad, između Pirota i Staničenja, van naseljenog područja, nakon čega je prilaz mestu nesreće zatvoren u krugu od četiri kilometara, a iz kompanije Eliksir je navedeno da je reč o amonijaku natovarenom u Bugarskoj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.