U petak štrajk prosvetara

VIDEO K9: Prosvetari, nezadovoljni svojim statusom i položajem, ali i neispunjenim obećanjima od strane Vlade Srbije, ponovo su najavili štrajk i to za petak, 31. mart. Taj štrajk, kako navode, treba da uputi poruku novoj vladi da postoji sporazum koji nije ispoštovan.

0
695

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je za 31. mart štrajk u školama koje su članice ovog sindikata. Tog dana prosvetari, članovi Unije, neće držati časove.

Razlog za jednodnevni štrajk upozorenja je to što država nije ispunila sve odredbe sporazuma potpisanog sa prosvetnim sindikatima još 2015. godine, kada su okončali petomesečni štrajk.

“Glavnu tačku spoticanja i sukoba između ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa jedne i sindikata prosvetnih radnika sa druge strane, predstavlja Sporazum o mirnom rešavanju sporova potpisan 24. aprila 2015. godine od strane Vlade i reprezentativnih sindikata prosvete. Predstavnici sindikata su ga tada potpisali gledajući na njega kao na bolni kompromis. Ministarstvo prosvete ga je potpisalo da bi se rešilo bede, bez namere da u delo sprovede i jedno slovce iz njega”, saopšteno je iz ovog sindikata.

U Sindikatu navode da su još prilikom potpisivanja sporazuma bili svesni da će najveći problem predstavljati realizacija dela koji iziskuje finansijska sredstva, ali dodaju da Sporazum nije ispoštovan ni u delu koji ne zahteva sredstva, već propisuje da ministarstvo prilikom donošenja zakona konsultuje sindikate.

“Izbori raspisani za predsednika Republike Srbije, zakazani za 2. april 2017. godine, bez obzira na njihov ishod, svakako će nam doneti i novu Vladu Republike Srbije. Pošto sadašnja Vlada ne želi, ili nema vremena da rešava ove probleme, naš štrajk 31. marta predstavlja poruku toj budućoj Vladi i resornom ministru da postoji nekakav Sporazum sa prosvetnim radnicima koji nije ispoštovan”, navedeno je u saopštenju.

Njihovi zahtevi tiču se poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika i to uvođenjem platnih razreda, kao i isplatom jednokratne pomoći i godišnjih nagrada. U Sindikatu podsećaju da je prosveta već podnela dobar deo ušteda, jer je, prema navodima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, “samo za dve godine rešeno 2315 tehnoloških viškova i zbrinuto 7468 radnika sa nepunim radnim vremenom.

Podsetimo i da je Unija sindikata prosvetnih radnika poslednji štrajk održala 17. marta ispred Vlade Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.