U petak Noć istraživača

VIDEO K9: Svaki poslednji petak u septembru, unazad 8 godina, u Novom Sadu je rezervisan za Noć istraživača, jedinstven evropski događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Noć istraživača se unazad 12 godina održava širom Evrope, a ovog petka u znaku nauke biće preko 250 gradova.

0
403

U Novom Sadu, kao i u još 10 gradova u Srbiji, ovog petka će za sve one koji vole i bave se naukom, biće priređen novi spektakl pod nazivom Noć istraživača, najavljuju organizatori.

Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, je ono što očekuje posetioce na samoj noći.

 

“Krenuli smo mi već prošle nedelje izložbom Spektri u klubu Startit, juče je postavljen ispred tržnog centra Big naučni kamion koji verujem izaziva veliko interesovanje onih najmlađih, a u petak naše sugrađane dočekujemo na istom mestu već posle 15 sati, pa sve do ponoći, a one možda malo starije dočekujemo u Centru Startit …. ko ne zna”, rekla je Saška Rakić, PR PMF-a. 

Sadržaji su ove godine vezani za hot-nauku, zapravo, goruće teme koje su aktuelne u nauci i nauke visokih temperatura, a u Startitu i predavanje stručnjaka o virtuelnoj scenografiji.

“Potom ćemo ugostiti i Vladana Jolera koji će nam pričati o algoritmima na društvenim mrežama i kako smo to mi, hajde da kažemo, žrtve ovih velikih socijalnih mreža, potom je naučni kviz na programu, koji već godinama tradicionalno radimo i sve više i više zainteresovanih uvek ima i onda velika žurka uz DJ-a, naravno, ne smemo da zaboravimo da uz sve to degustiramo naučno pivo, koje ima poseban ljuti sastojak”, navela je Rakić. 

Na svečanom otvaranju, u petak u 17 časova, očekuju se i gosti iz Ministarstva nauke, Pokrajinskog sekretarijata, Centra za promociju nauke, koji su i partneri projekta.

Noć istraživača je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.