U petak Dan Galerije Matice srpske

VIDEO K9: Galerija Matice Srpske u petak će obeležiti 173 godine od svog osnivanja, a svečanost će biti u znaku izložbe pod nazivom „Matrica. Monologija Danila Vuksanovića“, autora i umetnika Danila Vuksanovića.

0
187

Dan Galerije Matice srpske, 23. oktobar, kojim se obeležava i proslavlja rađanje ideje o osnivanju Galerije trenutak je kada smo više nego ikad svesni da samo poštujući tradiciju, stvaramo tradiciju, rečeno je povodom najave obeležavanja 173. godišnjice od osnivanja Galerije.

Ovom danu posvećena je izložba „Matrica. Monologija Danila Vuksanovića“, koja predstavlja izbor iz riznice simbolički postavljene unutar ormana za klišee gde se nalaze stare grafičke ploče i među njima sve slike koje su značajane za istoriju Galerije Matice srpske.

Danilo Vuksanović ovom izložbom preispituje život predmeta u muzeju i ukazuje na važnost simbola prošlosti kao modela za stvaranje u aktuelnom umetničkom trenutku. Autor naglašava da je na ovaj način hteo da pokaže da muzejske slike nikad ne spavaju i da prelaze u druga obličja koja, naročito uz pomoć savremene umetnosti, produžavaju njihov život.

Ova izložba rađena je specijalno baš za izložbeni prostor Galerije Matice srpske, a posetioci će imati priliku da je pogledaju od subote 24. oktobra pa sve do 17. januara sledeće godine.

Pored otvaranja izložbe u petak, 23. oktobra, Galerija Matice srpske obeležiće svoj dan i svečanim programom u okviru kojeg će biti sumirano sve ono što je Galerija radila prethodnih godinu dana, izjavila je upravnica, dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Godinom osnivanja Galerije Matice srpske smatra se 1847. godina, kada je u Budimpešti u okrilju Matice srpske osnovan Muzej iz čije umetničke zbirke je proistekla Galerija Matice srpske. Od samih početaka Galerija se bavi prikupljanjem, čuvanjem, proučavanjem, izlaganjem i interpretacijom umetničkih dela srpske kulturne baštine.

Galerija Matice srpske je 1958. godine preseljena u današnju zgradu na Trgu galerija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.