U Parizu dogovorena nova migrantska politika

Lideri Francuske, Nemačke, Italije i Španije dogovorili su se danas o novoj politici odobravanja azila ranjivim migrantima koji se prijavljuju za zaštitu u Africi, umesto njihovih odredišnih zemalja.

0
412

U zajedničkom saopštenju, objavljenom nakon sastanka u Parizu, lideri četiri zemlje priznali su potrebu “posebno ranjivih migranata”, za pokretanjem zahteva za azil u Čadu i Nigeru, prenosi AP.

Proces će omogućiti migrantima da legalno migriraju u Evropu, ukoliko su na spisku koji je odobren od strane agencije UN i ukoliko su registrovani kod zvaničnika Nigera i Čada.

Kako se navodi, oni planiraju da pokrenu “misije zaštite” u afričkim zemljama, a u saradnji sa agencijama za izbeglice i migracije UN.

Istovremeno, lideri su se složili da će pomoći Nigeru i Čadu sa kontrolom granica, kako bi se sprečile ilegalne migracije.

Lideri Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, zatražili su na skupu jače, jasnije mere protiv ileganih migracija iz Afrike u Evropu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Evropa ima “humanitarnu odgovornost” da se bori i protiv ilegalnih migracija i protiv krijumčarenja ljudi koji profitiraju od očaja imigranata.Prema njenim rečima, evropske zemlje moraju jasno da definišu kome je potrebna humanitarna pomoć, a ko beži od siromaštva.

 

Francuski predsednik Emanuel Makron kazao je da je potrebna “efikasnija akcija” protiv ilegalnih migracija i jačanje napora Evrope da pomogne afričkim zemljama da poboljšaju svoje ekonomije i zaustave krijumčarenje migranata.

Premijer libijske vlade koju podržava međunarodna zajednica, Fajez Seraj, koji je takođe prisustvovao skupu, zatražio je više podrške za borbu protiv trgovine ljudima i monitoring južne granice te zemlje.

Predsednik Čada Idris Debi Itno i predsednik Nigera Mahamadu Isufu istakli su da siromaštvo tera ljude da emigriraju u Evropu ili da se bave krijumčarenjem ljudi.

Isufu je naveo da je važno za krijumčare pronaći alternativu, poput bavljenja trgovinom ili poljoprivredom, kako bi prestali sa kriminalnim aktivnostima.

(IZVOR/ Beta)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.