U Novom Sadu otvorena kuća dr Hempta

VIDEO K9: U dvorištu Pasterovog zavoda danas je svečano otvorena Hemptova kuća. Ovaj zaštićeni spomenik kulture otvoren je izložbom pod nazivom Radna soba doktora Adolfa Hempta.

1495

Nakon višegodišnje rekonstrukcije Hemptove kuće, istaknuto je u Pasterovom zavodu, zaštićen je eksterijer i enterijer kuće dr Adolfa Hempta, Novosađanina, najvećeg izumitelja vakcine protiv besnila posle Pastera.

 

“On je pasterovu vakcinu do te mere usavršio, da je novosadski Pasterov zavod bio tridesetih godina najslavniji na svetu. Mi smo Hemtovo ime ovekovečili ne samo kroz ovaj objekat, nego i kroz monografije i pisana dela o njemu”, rekao je prof. dr Dušan Lalošević, direktor Pasterovog zavoda.

Adolf Hempt, autor najčuvenije vakcine protiv besnila u svetu, rođeni je Novosađanin, koji je i preminuo u svom gradu 1943. godine. Osnivač je Pasterovog zavoda u našem gradu, nacionalne referentne laboratorije za besnilo.

“Mi radimo na jednom evropskom nivou profilaksu besnila. Radimo i druge bolesti, bavimo se svim onim što je sad aktuelno, a pre svega zoonozama koje se sa pasa prenose na ljude. Ali ono što je u ovom momentu važno jeste da je Pasterov zavod spomenik kulture na mapi kulturne istorije Novog Sada, zaštićeni spomenik, a sada evo otvaramo i Hemptovu kuću kao budući muzej medicine”, kaže Lalošević. 

U cilju prevencije i edukacije Pasterov zavod, podsetio je dr Lalošević, organizuje predavanja po svim školama u vojvodini kako bi podučili đake o tome kako da zdravstveno bezbedno žive sa svojim kućnim ljubimcima i izbegnu bolesti koje životinje mogu da im prenesu, od kojih je besnilo nekada bilo najstrašnija.

 

“Ja sam pozvao i studente Medicinskog fakulteta jer bez poznavanja istorije ne možemo znati šta ćemo raditi u budućnosti. Ovo je jubilarna godina, 70 godina od osnivanja Društva lekara Vojvodine, Srpskog lekarskog duštva i 145 od osnivanja Srpskog lekarskog društva u Beogradu. I ovo su manifestacije značajne upravo zbog održavanja tradicije zdravstva u našoj pokrajini i u našoj zemlji”, rekao je na otvaranju prof. dr Dragan Dankuc iz Društva lekara Vojvodine. 

Postavka izložbe upriličene povodom otvaranja Hemptove kuće obuhvata stare medicinske instrumente i fotografije iz kolekcije Pasterovog zavoda, a posetiocima je prikazan i Pasterov zavod kao predloženi depandans Muzeja Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.