Policajci protestovali u Novom Sadu

VIDEO K9: Policajci iz cele Srbije protestovali su danas ispred novosadskog suda tražeći bolju sudsku zaštitu, navodeći da sudovi vode lošu kaznenu politiku ne kvalifikujući krivična dela pravim imenom i na taj način dozvoljavajući da policajci budu "glineni golubovi". Policija traži da sudije i tužioci kažu ukoliko trpe pritiske, jer je u tom slučaju policija spremna da im pruži pomoć i zaštitu, a sve u cilju boljeg života i uslova rada, kažu u Sindikatu srpske policije.

0
274

Najveći problem je blaga kaznena politika, jer i kada policija uhapsi kriminalca on bude ubrzo pušten iz zatvora, rekao je predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović. Posebno je istakao kako je zakon dobar, ali njegova primena i previše blaga.

“Ovde smo ispred Palate pravde u Novom Sadu, ispred zgrade Tužilaštva i sudova, kako bi od istih zahtevali da prilikom procesuiranja krivičnih dela napad na policijskog službenika, ometanje policijskog službenika u vršenju družnosti, poštuju striktno zakon. Da ne dozvole da nam višestruki povratnici plate par hiljada dinara i budu na slobodi ili da dobiju uslovne kazne koje se posle toga opet prolongiraju. Drugi zahtev Sindikata srpske policije jeste da vaše kolege i mediji u Srbiji prestanu da veličaju kriminal u raznim tabloidima, rijalitima, televizijama da oni ne budu ti oko kojih će se Srbija vrteti”, istakao je Ranitović.

Treba isticati prave vrednosti, naučne nagrade, olimpijske medalje, kaže Ranitović, a ne ‘promovisati starlete i kriminalce’. Na protestu se okupilo nekoliko desetina policajaca iz cele Srbije jer kako kažu ovaj problem nije samo u Novom Sadu već u čitavoj Srbiji.

“Treći cilj protesta je da javno pitamo sudije i tužilaštvo da li ima pritisaka na njih. Mi razumemo da su oni ljudi od krvi i mesa da se možda i oni plaše za svoju bezbednost. Ako je tako, da od države onda zajedno tražimo da ih policija obezbeđuje. Ako imaju problema, tu je policija, obezbeđivaćemo ih. Ako možemo obezbeđivati razne starlete i zvezde estrade i razne takozvane, nazvaću ih takozvane zaštićene svedoke, možemo i naše sudije, naše tužioce, a sve to radimo u cilju boljeg sutra naše dece”, naveo je Ranitović.

Ranitović je takođe naveo da policajci ne traže povlašćen tretman, naprotiv. Oni traže, kako je istakao, samo da se izriču mere zakona koje odgovaraju počinjenom krivičnom delu.

Kao primer on je naveo slučaj iz Novog Pazara, gde je, prema njegovim rečima, počinilac krivičnog dela opljačkao zlataru, policajci su ga uhapsili, a on ih je ranio sa oko 70 ispaljenih hitaca. Nakon toga nije kažnjen za pokušaj ubistva policijskog službenika, nego za pokušaj razbojništva, što je kako ističe Ranitović, nedopustivo.

Podsetimo, protest je organizovan zbog nedavnog napada na policajca koji se desio 25. januara u Kisačkoj ulici u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.