U Nišu Regionalna olimpijada trećeg doba

VIDEO K9: Regionalna olimpijada sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba, Niš 2021, svečano je otvorena u subotu i trajaće do utorka, 17. avgusta. Ova manifestacija obeležava, kako je rečeno, novi odnos prema starenju, stavljajući u prvi plan umešnost življenja u starosti i ulogu udruženja i organizacija penzionera i starijih lica.

0
48

Brojne su discipline u kojima će ljudi trećeg doba Srbije pokazati svoje umeće, snagu i takmičarski duh, izjavio je u subotu predsednik PUPS-a Milan Krkobabić na otvaranju Regionalne olimpijade sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba u Nišu koja traje do utorka 17. avgusta.

Učesnici Olimpijade su gradske i opštinske organizacije i udruženja penzionera Srbije sa preko 60 ekipa i 300 učesnika iz Borskog, Zaječarskog, Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pomoravskog, Šumadijskog, Moravičkog, Zlatiborskog, Južnobačkog i Kosovsko – metohijskog okruga.

Planirana je realizacija šest programa – u oblasti sporta, kulture, zdravstvene edukacije, ekologije, međugeneracijske saradnje i prateći program.

Cilj organizatora je i da ukaže na probleme sa kojima se starije osobe u našem društvu svakodnevno susreću kako bi se stvorio ambijent za njihovo ravnopravno i aktivno učešće u životu zajednice, promovisalo i podstaklo stvaralaštvo osoba trećeg doba i na taj način se promenila slika o starima i smanjila diskriminacija na osnovu godina.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, procenjen broj stanovnika preko 60 godina starosti u Srbiji za 2019. godinu je oko 2.000.000 stanovnika, što predstavlja oko 28% ukupnog stanovništva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.