U nedelju veče crnogorske dijaspore u Novom Sadu

VIDEO K9: U nedelju, 24. decembra Novi Sad će biti prestonica kulture crnogorske dijaspore. Ovako su na konferenciji za novinare manifestaciju „Crnogorsko kulturno veče” predstavili članovi Upravnog odbora Udruženja „Crnogorci Novog Sada”.

876

Manifestacija Crnogorsko kulturno veče, kako je istaknuto, prelazi u tradiciju kulturnih dešavanja Crnogoraca na ovim prostorima. Predsednik Udruženja Božidar Marković predstavio je nagradu za kulturu, koju su nedavno dobili od Vlade Crne Gore.

“Ovu nagradu smo dobili od Vlade Crne Gore, jedini u regionu, zahvaljujući nekim našim prethodnim manifestacijama koje su prepoznate kao kvalitetne i veoma dobre”, rekao je Marković.

Upravo ta nagrada, kako je naveo, prestavlja obavezu da predstojeću manifestaciju u Master sali Novosadskog sajma organizuju na visokom kulturnom nivou.

“Pozvani su izuzetni kulturni radnici i umetnici koji će predstaviti svoje stvaralaštvo, a opet, kroz njihovo stvaralaštvo mi ćemo predstaviti ono što Crnogorska nacionalna zajednica može da ponudi ovom ambijentu. Shodno tome, pozvao bih sve građane Novog Sada koji vole takve manifestacije, ne samo pripadnike Crnogorske nacionalne zajednice, da dođu te večeri, da se pridruže našem druženju i kažem, dajemo akcenat na kulturu”, kazao je Marković.

Prema popisu iz 2011. godine, u Novom Sadu živi 3.444 deklarisanih Crnogoraca, a ovo udruženje broji preko 600 članova. Crnogorsko kulturno veče će biti i jedinstvena prilika i za upoznavanje sa članovima i aktivnostima udruženja Crnogoraca iz Pariza, Istanbula, Barselone, Londona i Sidneja, koji će biti prisutni kroz “live striming”, putem „Jutjuba”, a čitava manifestacija moći će da se prati prutem interneta.

“Ovo je samo uvod tog globalnog povezivanja Crnogoraca, običnih ljudi koji su igrom sudbine završili na drugim kontinentima i verujemo da ćemo u perspektivi moći da ostvarimo dugoročnu misiju umrežavanja, pre svega, mlađih generacija, da se formalno i neformalno povezuju, druže, posluju, sarađuju, putuju, razmenjuju iskustva iskustva na bilo koji način”, naveo je Filip Đukanović, član Upravnog odbora ovog udruženja.

Manifestacijom 24. decembra crnogorska zajednica u Novom Sad želi da da svoj doprinos gradu koji će 2021. godine biti Evropska prestonica kulture, kažu u ovom udruženju čiji je akcenat rada uvek bio, kako su istakli, na kulturnim dešavanjima i afirmaciji stvaralaštva i tradicije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.