U nedelju je Badnji dan

VIDEO K9: Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju slave Badnji dan, za koji se u narodu vezuju brojni običaji.

434

Badnji dan je poslednji dan velikog četrdesetodnevnog posta i prethodi jednom od najvećih hrišćanskih praznika – Božiću, danu rođenja Isusa Hrista.

Običaji koji su se zadržali u narodu za Badnji dan puni su simbolike i rituala vezanih prvenstveno za dom i porodicu. Ti običaji, nasleđeni od predaka, razlikuju se od mesta do mesta, a mnogi od njih danas se više i ne praktikuju.

Neki su, međutim i danas zajednički svima koji obeležavaju Badnji dan. Tako je obavezan badnjak, odnosno grana ili grančica hrasta koji je za Slovene oduvek predstavljao sveto drvo. Paljenje badnjaka u vezi je sa ognjištem i centralni je simbol rađanja novog Sunca.

U Novom Sadu će i ove godine na Badnji dan građanima biti podeljeni besplatni badnjaci koje već tradicionalno obezbeđuje Nacionalni park Fruška gora. Podela badnjaka biće organizovana u nedelju, 6. januara od 9 časova na Trgu republike.

Običaj je i da se nakon donošenja badnjaka se kolje pečenica, obično je to prase, ponegde jagnje, ćurka ili guska. Pečenica simbilozuje žrtvu za novo leto, a u nekim mestima je zovu i Veselica ili Božićnjar.

Na sam Badnji dan, priprema se posna trpeza, najčešće gnječeni pasulj ili riba. Ribarnice u našem gradu inače tokom posta imaju povećanu potražnju za svojim proizvodima i nude širok raznovrsnu ribu po cenama o kojima ćemo nekom drugom prilikom.

Još jedan lep običaj koji se zadržao u Vojvodini je korinđanje, kada mali korinđaši obilaze u kuće u komšiluku i pevaju pesmice kojima najavljuju radostan dolazak Božića, a od domaćina očekuju da ih daruje slatkišima ili novcem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.